Ilość permutacji

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 84 razy

Ilość permutacji

Post autor: Milczek »

Jak wykazać indukcyjnie że \(\displaystyle{ n!}\) to jest ilość permutacji bez powtórzeń zbioru \(\displaystyle{ n}\) elementowego? Da się to zrobić bez indukcji ?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 43 razy

Ilość permutacji

Post autor: a4karo »

Próbowałeś zrobic dowód indukcyjny? Permutacja to inaczej ustawienie wyrazów w ciąg.

Zachęcam.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik

Ilość permutacji

a4karo pisze:Próbowałeś zrobic dowód indukcyjny? Permutacja to inaczej ustawienie wyrazów w ciąg.

Zachęcam.
Nie zauważyłem że Pan odpowiedział! A zachęcony zostałem zatem dowód mój umieszczam. Myślałem nad nim trochę a z prostoty zasady indukcji matematycznej nie umiem zauważyć czy coś źle mogłem wykazać.
Zatem proszę o zerknięcie i ewentualną radę.

Dowód :
Chcemy wykazać że \(\displaystyle{ n!}\) jest ilością permutacji bez powtórzeń zbioru \(\displaystyle{ n}\)-elementowego.
Dla \(\displaystyle{ n=1}\) otrzymujemy że \(\displaystyle{ 1!=1}\) co w istocie jest prawdą.

Zatem załóżmy że tak samo jest dla dowolnego \(\displaystyle{ n}\),\(\displaystyle{ n!}\) jest ilością permutacji bez powtórzeń okreśłonego zbioru.

Chcemy wykazać że z prawdziwości założenia wynika iż \(\displaystyle{ n!(n+1)}\) jest ilością permutacji bez powtórzeń zbioru \(\displaystyle{ (n+1)}\)-elementowego.
I teraz haczyk bo nie będzie żadnych nierówności ani podzielności.
Wskażmy konstrukcję,a raczej algorytm jak można utworzyć wszystkie owe permutacje korzystając z założenia.
Podzielmy zbiór \(\displaystyle{ n+1}\)-elementowy na dwa podzbiory : \(\displaystyle{ N}\) który zawiera elementów \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ A}\) który ma \(\displaystyle{ 1}\) element. Postępujemy następująco,ze zbioru \(\displaystyle{ N}\) podmieniamy jeden element z elementem ze zbioru \(\displaystyle{ A}\) i w ten sposób otrzymujemy \(\displaystyle{ n! * n}\) permutacji. Czyli mamy \(\displaystyle{ n!}\) permutacji zbioru \(\displaystyle{ A}\)(wynika to z założenia) i dodatkowych \(\displaystyle{ n*n!}\)(
Ukryta treść:    
) permutacji wynikających z podmieniania elementów zbiorów \(\displaystyle{ N}\) i \(\displaystyle{ A}\).
Zatem operując na powyższych zbiorach otrzymujemy że wszystkich permutacji jest \(\displaystyle{ n! + n*n!=(n+1)!}\).

Czy moje rozumowanie jest poprawne? Nie jestem pewien czy mogę tak rozłączyć zbiory, w końcu permutację zliczam tylko w zbiorze \(\displaystyle{ N}\) operując ciągle na \(\displaystyle{ n}\) elementach. Nie wiem czy nie ucieka mi gdzieś to że powinienem na końcu dodać te zbiory i otrzymać jeden zbiór z \(\displaystyle{ n+1}\) elementami który byłby ostatnią brakującą permutacją.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

Ilość permutacji

dowod nie jest do konca poprawny: jak w zbiorze \(\displaystyle{ N}\) podmienisz jeden element to nadal uzyskasz permutację \(\displaystyle{ n}\) elementów, a nie permutacje \(\displaystyle{ n+1}\) elementów.

Zastanów się nad tą konstrukcją, bo łatwo ją zmodyfikować tak, aby otrzymać poprawny dowód.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik

Ilość permutacji

To może tak !
Niech w zbiorze \(\displaystyle{ N}\) będzie \(\displaystyle{ n+1}\) elementów. Dla ułatwienia niech mają indeksy od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ n+1}\).
Permutujemy pierwsze \(\displaystyle{ n}\) elementów czyli te o indeksach \(\displaystyle{ 1,2,3....n}\). Takich permutacji jest \(\displaystyle{ n!}\) co wynika z założenia. Czyli uzyskuję \(\displaystyle{ n!}\) permutacji zbioru \(\displaystyle{ n+1}\)-elementowego.
Teraz w moim zbiorze podmieniam indeks \(\displaystyle{ n+1}\) czyli z każdym po kolei i uzyskuję \(\displaystyle{ n \cdot n!}\) permutacji różnych od stanu początkowego. Ostatecznie sumując wszystkie permutacje mam ich \(\displaystyle{ n!+n \cdot n!=(n+1)!}\).

Wydaje mi się że teraz jest dobrze.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2016, o 22:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

Ilość permutacji

Jak byś napisał na czym polega to "podmienienie", to byłoby jasne.
Milczek
Użytkownik
Użytkownik

Ilość permutacji

Początkowy układ wygląda tak : \(\displaystyle{ a_{1},a_{2},.....,a_{n},a_{n+1}}\). Obliczam ilość permutacji pierwszych \(\displaystyle{ n}\) elementów.. Jest ich \(\displaystyle{ n!}\) co wynika z założenia indukcyjnego.

Teraz nasz układ wyglądałby tak :
\(\displaystyle{ a_{n+1},a_{2},.....,a_{n},a_{1}}\) i znów obliczam ilość permutacji pierwszych \(\displaystyle{ n}\) elementów. Jest ich oczywiście \(\displaystyle{ n!}\). Kolejny układ to :
\(\displaystyle{ a_{1},a_{n+1},.....,a_{n},a_{2}}\), znów \(\displaystyle{ n!}\) permutacji. I mogę takich układów uzyskać \(\displaystyle{ n}\).
Czyli sumując wszystkie permutacje łącznie z początkowym układem mamy \(\displaystyle{ n! + n \cdot n!=(n+1)!}\).
Czyli to co chcemy uzyskać.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik

Ilość permutacji

OK
Milczek
Użytkownik
Użytkownik