Mam problem z policzeniem 4 granic. Oto one:
1. \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}(\frac{x^{2}+5}{x^{2}-7})^{x^{2}}}\)
2. \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{x^{2}-sin x}{x^{3}}}\)
3. \(\displaystyle{ \lim_{x\to \frac{\Pi}{4}}(tg x)^{tg 2x}}\)
4. \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{e^{x^{2}}}{e^{x}}}\)
oblicz granicę funkcji
-
artak_serkses
- Użytkownik

- Podziękował: 5 razy
oblicz granicę funkcji
1. 1
(robisz tak: \(\displaystyle{ \lim_{x\to \infty}\(\frac{\frac{x^{2}}{x^{2}}+\frac{5}{x^{2}}}{\frac{x^{2}}{x^{2}}-\frac{7}{x^{2}}}\)^{x^{2}}}\) (jeśli dobrze odczytałem:D)
I teraz jedziesz: \(\displaystyle{ \frac{5}{x^{2}}\to 0}\), tak samo \(\displaystyle{ \frac{7}{x^{2}}}\), czyli zostaje Ci \(\displaystyle{ 1^{x^{2}}}\), czyli 1
[ Dodano: Czw Kwi 21, 2005 1:30 pm ]
2. Może z H'ospitala (chyba tak to się piszę
) czyli \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0}\frac{2x-cosx}{3x^{2}}}\) i teraz mamy \(\displaystyle{ \frac{0-1}{+0}}\), czyli jak dla mnie \(\displaystyle{ -\infty}\)
[ Dodano: Czw Kwi 21, 2005 1:37 pm ]
3. Za x podstawiłbym po prostu \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{4}}\) i wyjdzie \(\displaystyle{ (tg(\frac{\Pi}{4})^{tg(\frac{\Pi}{2})}}\). Nie pamiętam ile to jest, sprawdź sobie na tablicach
I teraz jedziesz: \(\displaystyle{ \frac{5}{x^{2}}\to 0}\), tak samo \(\displaystyle{ \frac{7}{x^{2}}}\), czyli zostaje Ci \(\displaystyle{ 1^{x^{2}}}\), czyli 1
[ Dodano: Czw Kwi 21, 2005 1:30 pm ]
2. Może z H'ospitala (chyba tak to się piszę
[ Dodano: Czw Kwi 21, 2005 1:37 pm ]
3. Za x podstawiłbym po prostu \(\displaystyle{ \frac{\Pi}{4}}\) i wyjdzie \(\displaystyle{ (tg(\frac{\Pi}{4})^{tg(\frac{\Pi}{2})}}\). Nie pamiętam ile to jest, sprawdź sobie na tablicach
-
florek177
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
oblicz granicę funkcji
Nie wiem bardzo jak to policzyć, ale podaję prawidłowe wyniki, jeśli to coś da:
1. \(\displaystyle{ \;e^{12}\;}\); 2. \(\displaystyle{ \;-\infty\;}\); 3. \(\displaystyle{ \;e^{-1}\;}\); 4. \(\displaystyle{ \;\infty\;}\);
1. \(\displaystyle{ \;e^{12}\;}\); 2. \(\displaystyle{ \;-\infty\;}\); 3. \(\displaystyle{ \;e^{-1}\;}\); 4. \(\displaystyle{ \;\infty\;}\);
-
metamatyk
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
oblicz granicę funkcji
W zadaniu 3 nie wolno skorzystać z metody , którą zaproponowałeś - bo prowadzi ona do symbolu nieoznaczonego.Oto mój sposób rozwiazania tego zadania:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\frac{\pi}{4}}tg(x)^{tg(2x)}=\lim_{x\to\frac{\pi}{4}}e^{tg(2x)ln(tg(x))}}\) Teraz korzystam z faktu,że \(\displaystyle{ \frac{ln(x_n+1)}{x_n}=1}\) dla dowolnego ciągu \(\displaystyle{ x_n}\) zbieżnego do 0.Naszym ciągiem w zadaniu będzie\(\displaystyle{ x_n=tgx-1}\)
Przekształcając nasze wyrażenie dostajemy:\(\displaystyle{ \lim_{x\to\frac{\pi}{4}}e^{\frac{tg(2x)ln(tg(x))(tg(x)-1)}{tgx-1}}}\)Wiemy już,że w wykładniku jest ciąg zbieżny do 1, ale trzeba jeszcze zająć się \(\displaystyle{ \lim_{x\to\frac{\pi}{4}}e^{tg(2x)(tgx-1)}}\).Przekształćmy wykładnik.Dostajemy:\(\displaystyle{ tg(2x)(tgx-1)}=\frac{2sinxcosx}{(cosx-sinx)(cosx+sinx)}\frac{-(cosx-sinx)}{cosx}}\)Po skróceniu:\(\displaystyle{ \frac{-2sinx}{cosx+sinx}}\)Teraz możemy dokonać upragnionego przejścia granicznego(koszystając z ciągłości funkcji wykładniczej), podstawiając\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ e^{-1}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\frac{\pi}{4}}tg(x)^{tg(2x)}=\lim_{x\to\frac{\pi}{4}}e^{tg(2x)ln(tg(x))}}\) Teraz korzystam z faktu,że \(\displaystyle{ \frac{ln(x_n+1)}{x_n}=1}\) dla dowolnego ciągu \(\displaystyle{ x_n}\) zbieżnego do 0.Naszym ciągiem w zadaniu będzie\(\displaystyle{ x_n=tgx-1}\)
Przekształcając nasze wyrażenie dostajemy:\(\displaystyle{ \lim_{x\to\frac{\pi}{4}}e^{\frac{tg(2x)ln(tg(x))(tg(x)-1)}{tgx-1}}}\)Wiemy już,że w wykładniku jest ciąg zbieżny do 1, ale trzeba jeszcze zająć się \(\displaystyle{ \lim_{x\to\frac{\pi}{4}}e^{tg(2x)(tgx-1)}}\).Przekształćmy wykładnik.Dostajemy:\(\displaystyle{ tg(2x)(tgx-1)}=\frac{2sinxcosx}{(cosx-sinx)(cosx+sinx)}\frac{-(cosx-sinx)}{cosx}}\)Po skróceniu:\(\displaystyle{ \frac{-2sinx}{cosx+sinx}}\)Teraz możemy dokonać upragnionego przejścia granicznego(koszystając z ciągłości funkcji wykładniczej), podstawiając\(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ e^{-1}}\)
-
Mbach
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
oblicz granicę funkcji
Podobnie jest w pierwszym: symbol nioznaczony \(\displaystyle{ 1^{\infty}}\) W pierwszym: pomoże ci to: \(\displaystyle{ ((\frac{1}{x-{7 \over x}})\cdot(x+ {5 \over x}))^{2x}}\)
oblicz granicę funkcji
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Co do pierwszego zadania to jest banalne. Nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłem, ale dopiero jak zobaczyłem jaki jest wynik w wypowiedzi florka177 doszło do mnie, że należy skorzystać ze wzoru
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}(1+\frac{1}{x})^{x}=e}\)
i faktycznie po jednej linijce przekształceń wychodzi \(\displaystyle{ e^{12}}\)
No i pozostaje 4 zadanie. Wynik jest oczywisty \(\displaystyle{ \infty}\), bo biorąc to na "chłopski rozum" licznik "szybciej rośnie" niż mianownik, ale jak dojść do odpowiedzi opierając się na prekształceniach matematycznych?
Pozdrawiam
Co do pierwszego zadania to jest banalne. Nie wiem czemu wcześniej na to nie wpadłem, ale dopiero jak zobaczyłem jaki jest wynik w wypowiedzi florka177 doszło do mnie, że należy skorzystać ze wzoru
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}(1+\frac{1}{x})^{x}=e}\)
i faktycznie po jednej linijce przekształceń wychodzi \(\displaystyle{ e^{12}}\)
No i pozostaje 4 zadanie. Wynik jest oczywisty \(\displaystyle{ \infty}\), bo biorąc to na "chłopski rozum" licznik "szybciej rośnie" niż mianownik, ale jak dojść do odpowiedzi opierając się na prekształceniach matematycznych?
Pozdrawiam
-
metamatyk
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
oblicz granicę funkcji
Sztuczka z e zadziała do zadania 4 i tym razem.No bo spójrz:
\(\displaystyle{ \frac{e^{x^2}}{e^x}=e^{ln\frac{e^{x^2}}{e^x}}}\) Zajmijmy sie samym wykladnikiem
\(\displaystyle{ ln\frac{e^{x^2}}{e^x}=ln(e^{x^2})-ln{e^x}=x^2-x}\) Wykładnik jak widać rozbiega do nieskonczoności więc i funkcja rozbiega....
\(\displaystyle{ \frac{e^{x^2}}{e^x}=e^{ln\frac{e^{x^2}}{e^x}}}\) Zajmijmy sie samym wykladnikiem
\(\displaystyle{ ln\frac{e^{x^2}}{e^x}=ln(e^{x^2})-ln{e^x}=x^2-x}\) Wykładnik jak widać rozbiega do nieskonczoności więc i funkcja rozbiega....
-
liu
- Użytkownik

oblicz granicę funkcji
artak_serkses -> na przyszlosc jak nie masz pojecia o tym co robisz to tego nie pisz. Namieszasz tylko ludziom w glowach.
Idąc twoim tokiem rozumowania to ja mogę pokazać, że e=1.
Idąc twoim tokiem rozumowania to ja mogę pokazać, że e=1.