kilka zadań: granice ciągów
-
sushi
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
bo jezeli ja uzywam nawiasów kwadratowych i maja oznaczać całość to pisze obok ze to oznacza całość , poza tym CI co proszą o rozwiazanie to czasami tak pisza , ze nie wiadomo o co chodzi i czasami sa jakieś dodatkowe znaki, np nawiasy autor tego postu jest forumowiczem od 2 tygodni wiec moze popełnić drobne błedy przy zapisie
-
mostostalek
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
dobrze zatem... uznajmy tak:
gdyby faktycznie nawias kwadratowy nie oznaczał tam części całkowitej to sushi obliczył granice poprawnie... Jeśli oznacza część całkowitą, to moje rozwiązanie jest poprawne..
Przy czym kolejny raz wspominam sushi że jest to zadanie z kolokwium z mojego uniwersytetu.. I w tym przypadku nawias kwadratowy oznaczał część całkowitą liczby
gdyby faktycznie nawias kwadratowy nie oznaczał tam części całkowitej to sushi obliczył granice poprawnie... Jeśli oznacza część całkowitą, to moje rozwiązanie jest poprawne..
Przy czym kolejny raz wspominam sushi że jest to zadanie z kolokwium z mojego uniwersytetu.. I w tym przypadku nawias kwadratowy oznaczał część całkowitą liczby
-
Herurgaldir
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
nawias kwadratowy oznacza część całkowitą z liczby. dzięuję wszystkim za dobre chęci, dzięuje także za rozwiązanie i/lub naprowadzenie mnie na właściwe tory. pozdro,
tak na marginesie to warto jednak kwadratowych nawiasów używać tylko dla oznaczenia części całkowitej z liuczby, nie koniecznie nawias kw. musi ułatwiać zobaczenie czego nawias dotyczy. {[()()({}[{}{}])]{}} {(()()({}({}{}))){}} czy drugi zapis jest aż tak nie czytelny żeby uzywać []? no a jeśli już zapis jest aż tak rozwlekły i nie czytelny, to i tak ja osobiście podkreślę sobie konkretne zapisy w nawiasach lub może na kolorki się przerzucić? to chyba logiczne rozwiązanie...
tak na marginesie to warto jednak kwadratowych nawiasów używać tylko dla oznaczenia części całkowitej z liuczby, nie koniecznie nawias kw. musi ułatwiać zobaczenie czego nawias dotyczy. {[()()({}[{}{}])]{}} {(()()({}({}{}))){}} czy drugi zapis jest aż tak nie czytelny żeby uzywać []? no a jeśli już zapis jest aż tak rozwlekły i nie czytelny, to i tak ja osobiście podkreślę sobie konkretne zapisy w nawiasach lub może na kolorki się przerzucić? to chyba logiczne rozwiązanie...
- max
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Całego zamieszania można uniknąć stosując zapis: \(\displaystyle{ \lfloor a \rfloor}\) do oznaczania części całkowitej z liczby a...