1) Kiedy nie można zrobić podstawienia zmiennych parametrycznych, czyli np. \(\displaystyle{ x = rcos \alpha}\), \(\displaystyle{ y = rsin \alpha}\)? A jeśli można zawsze, to dlaczego w następującym przykładzie:
\(\displaystyle{ \lim_{x,y \to 0,0} \frac{xy^2}{x^2+y^4} }\) po podstawieniu jak wyżej wychodzi nam \(\displaystyle{ \lim_{r \to 0} \frac{rcos \alpha sin^{2} \alpha }{cos^2 \alpha + r^2 sin^4 \alpha} }\), a ta granica zarówno dla \(\displaystyle{ cos \alpha = 0}\), jak i dla \(\displaystyle{ cos \alpha \neq 0}\) jest równa 0? Gdzie robię błąd? Wiem, że granica tej funkcji w \(\displaystyle{ (0,0)}\) nie istnieje.
2) W powyższym zadaniu po "podstawieniu" \(\displaystyle{ f(x,x)}\) granica jest równa \(\displaystyle{ 0}\), zaś po podstawieniu \(\displaystyle{ f(x, \sqrt{x}) }\) wychodzi równa \(\displaystyle{ \frac{1}{2} }\), z czego wnioskujemy, że granica nie istnieje. A jakie "podstawienie" można by wykonać w przypadku takiej funkcji: \(\displaystyle{ f(x,y)= \frac{xy^3}{x^2+2y^4} }\) , żeby udowodnić, że jej granica również nie istnieje? Wiem, że chcemy uzyskać granicę różną od \(\displaystyle{ 0}\), ale nie mogę znaleźć takiego przypadku
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!