Dowod na to, że granica wynosi 1
Jak mozna udowodnic, ze \(\displaystyle{ \lim_{x \rightarrow 0}\frac{ \sin x}{x}=1}\)
Potrzebuje odpowiedzi jak najszybciej, z gory dziekuje za pomoc.
Potrzebuje odpowiedzi jak najszybciej, z gory dziekuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2016, o 18:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
marshal
- Użytkownik

a regule de l'Hospitala znasz?? Jesli tak to najlepiej za pomoca niej. (Bo mamy 0/0)
wielkie dzieki
reguly nie znalem, ale poszperalem troche i juz wszystko wiem
jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
reguly nie znalem, ale poszperalem troche i juz wszystko wiem
jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam
- g
- Użytkownik

NIEEEEEEEE!!!!!!!!!!! to jest karygodny blad!!!!! sprobuj zrozniczkowac sinusa bez liczenia tej granicy...
tego faktu sie dowodzi patrzac na kolo trygonometryczne. dlugosc luku zbliza sie do dlugosci odcinka bedacego interpretacja sinusa jak \(\displaystyle{ x \rightarrow 0}\). troche wyobrazni i widac.
tego faktu sie dowodzi patrzac na kolo trygonometryczne. dlugosc luku zbliza sie do dlugosci odcinka bedacego interpretacja sinusa jak \(\displaystyle{ x \rightarrow 0}\). troche wyobrazni i widac.
Ostatnio zmieniony 30 paź 2016, o 18:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
A jak nie widać, można napisać pierwsze wyrazy szeregu Taylora....g pisze:NIEEEEEEEE!!!!!!!!!!! to jest karygodny blad!!!!! sprobuj zrozniczkowac sinusa bez liczenia tej granicy...
tego faktu sie dowodzi patrzac na kolo trygonometryczne. dlugosc luku zbliza sie do dlugosci odcinka bedacego interpretacja sinusa jak x->0. troche wyobrazni i widac.
\(\displaystyle{ \sin (x) = x - R(x^2)...}\) gdzie \(\displaystyle{ \frac{R(x^2)}{x^2}}\) zbiega do \(\displaystyle{ 0}\) z \(\displaystyle{ x \rightarrow 0.}\)
zatem \(\displaystyle{ \frac{\sin (x)}{x} = 1 - \frac{R(x^2)}{ x}}\)
a w granicy dostajemy \(\displaystyle{ 1}\)
Ostatnio zmieniony 30 paź 2016, o 18:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
- g
- Użytkownik

a jak niby zamierzasz rozwinac w szereg jak nie umiesz rozniczkowac?
Różniczkować umiem.. nie umiem tylko liczyć granicg pisze:a jak niby zamierzasz rozwinac w szereg jak nie umiesz rozniczkowac?
- Undre
- Użytkownik

- Podziękował: 3 razy
Hehe jak to nie umiesz liczyć granic ? Ja rozumiem że da sie walnąć taką granicę że nie jeden by sie mógł zmęczyć i zgubić no ale hmmmm
-
liu
- Użytkownik

Eh, jemu chodzilo o to, ze liczac pochodna z sinusa w pewnym momencie dochodzimy do liczenia granicy \(\displaystyle{ \lim_{x \rightarrow 0}\frac{ \sin x}{x}}\), wiec skoro jej nie znamy, to nie umiemy policzyc pochodnej z funkcji trygonometrycznej, wiec robi sie bledne kolo przy korzystaniu z wzoru Taylora czy tez reguly del Hospitala :/
-
kaarol
- Użytkownik

Liu z tego co mi mowił nauczyciel to obliczysz pochodna funkcji trygonometrycznych bez tego wzoru ale jest to dośc długa droga. Na udowodnienie tej granicy co w temacie to jest 6 sposobów z tego co sie doliczyłem podczas lekcji jak mi nauczyciel mówił.