4 granice...
\(\displaystyle{ \lim_{x\to0^{+}}\frac{lnsin2x}{lnsinx}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to1^{+}}\frac{cosln(x-1)}{ln(e^{x}-e)}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to0}xctg2x}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\(1+\frac{1}{x^{2}}\)^{2}}\)
4 granice do policzenia
-
skipi
- Użytkownik

4 granice do policzenia
4.
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}(1+\frac{1}{x^2})^2=\lim_{x\to\infty}(1+\frac{1}{x^2})*(1+\frac{1}{x^2})}\)
Jak wiesz \(\displaystyle{ \frac{1}{x^n}}\) jest zbieżny do zera, tak wiec:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}(1+\frac{1}{x^2})*(1+\frac{1}{x^2})=(1+0)(1+0)=1}\)
Dziwie sie, ze tego nie zrobilas/-es, przeciez ten przyklad w porownaniu z poprzednimi jest trywialny imho...
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}(1+\frac{1}{x^2})^2=\lim_{x\to\infty}(1+\frac{1}{x^2})*(1+\frac{1}{x^2})}\)
Jak wiesz \(\displaystyle{ \frac{1}{x^n}}\) jest zbieżny do zera, tak wiec:
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}(1+\frac{1}{x^2})*(1+\frac{1}{x^2})=(1+0)(1+0)=1}\)
Dziwie sie, ze tego nie zrobilas/-es, przeciez ten przyklad w porownaniu z poprzednimi jest trywialny imho...
-
Mbach
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
4 granice do policzenia
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\0^+}\frac{ln(sin2x)}{ln(sinx)} = \lim_{x\to\0^+} \frac{{1\over sin2x} 2cos2x}{{1 \over sinx} cosx} =\lim_{x\to\0^+} \frac{2\cdot cos2x}{cosx} \lim_{x\to\0^+} \frac{cos2x}{2cosx} = 1}\)
wszędzie analogicznie szpitalna reguła
wszędzie analogicznie szpitalna reguła
-
amdrozd
- Użytkownik

4 granice do policzenia
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} x\cdot ctg(2x) = \frac{1}{2}}\), bo:
\(\displaystyle{ x\cdot ctg(2x)=\frac{1}{2}\cdot \cos(2x)\cdot\frac{2x}{\sin (2x)}}\), a
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{2x}{\sin(2x)}=1,\quad \lim_{x\to 0}\cos (2x)= 1}\)
\(\displaystyle{ x\cdot ctg(2x)=\frac{1}{2}\cdot \cos(2x)\cdot\frac{2x}{\sin (2x)}}\), a
\(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{2x}{\sin(2x)}=1,\quad \lim_{x\to 0}\cos (2x)= 1}\)
- Emiel Regis
- Użytkownik

- Podziękował: 71 razy
4 granice do policzenia
Widzę że wszyscy szerokim łukiem omijają drugie:>
Wg mnie jeśli cosx dąży do nieskończoności to możemy wybrać dwa podciągi zbieżne do różnych granic, tak więc nie będzie tutaj określonej granicy...
Jeśli się mylę to prosze mnie poprawić.
Wg mnie jeśli cosx dąży do nieskończoności to możemy wybrać dwa podciągi zbieżne do różnych granic, tak więc nie będzie tutaj określonej granicy...
Jeśli się mylę to prosze mnie poprawić.