Witam, mam chyba klasyczne zadanie, którego nie mogę niestety znaleźć w internecie.
Mając dane długości środkowych \(\displaystyle{ p, q, r}\) należy obliczyć pole trójkąta.
Udowodniłem że pola małych sześciu trójkątów na jakie dzielą trójkąt środkowe są równe, natomiast nie wiem co dalej - w jaki sposób obliczyć pole takiego małego trójkąta, w którym mam tylko 2 boki (części środkowych). Pole danego trójkąta to będzie wtedy 6 razy pole takiej małej części.
Pozdrawiam i proszę o wskazówki
Środkowe w trójkącie
-
Ania221
- Użytkownik

- Podziękował: 22 razy
Środkowe w trójkącie
Środkowa \(\displaystyle{ p}\) opuszczona na bok \(\displaystyle{ c}\)
\(\displaystyle{ p= \frac{1}{2 } \sqrt{2a^2+2b^2-c^2}}\)
Możesz ułożyć układ 3 równań z 3 niewiadomymi bokami i obliczyć boki
\(\displaystyle{ p= \frac{1}{2 } \sqrt{2a^2+2b^2-c^2}}\)
Możesz ułożyć układ 3 równań z 3 niewiadomymi bokami i obliczyć boki
- Michalinho
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Środkowe w trójkącie
Oblicz ze wzoru Herona pole trojkata utworzonego ze środkowych a potem wykorzystaj to, że jego pole jest równe \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) pola wyjściowego trójkąta.
- Michalinho
- Użytkownik

Środkowe w trójkącie
No to mój sposób jest ładny wg mnie. To \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) bierze się stąd, że możesz zbudować trójkat o bokach długości \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) boków wyjściowego. Łącząc odcinkami punkty dzielące boki tego trójkąta w stosunku 1:2 otrzymasz właśnie trójkat zbudowany ze środkowych. Wystarczy teraz od pola tego dużego trójkąta odjąć pola trójkątów wierzcholkowych i otrzymasz pole trójkąta zbudowanego ze środkowych. A więc korzystając z podobienstwa i wzoru na pole trójkąta \(\displaystyle{ P=\frac{a\cdot h}{2}}\), jeśli przez \(\displaystyle{ S}\) oznaczymy pole trójkąta wyjściowego, to pole trójkąta zbudowanego ze środkowych wynosi:
\(\displaystyle{ \left(\frac{3}{2}\right)^2 S-3\cdot \frac{S}{2}=\frac{3}{4}S}\).
\(\displaystyle{ \left(\frac{3}{2}\right)^2 S-3\cdot \frac{S}{2}=\frac{3}{4}S}\).
-
piternet
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Środkowe w trójkącie
Jasne, twój jest ładny, tamto zdanie odnosiłem do postu Ani221.
Natomiast niestety nie do końca rozumiem ten pomysł - na rysunku jest trojkąt podobny w skali \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) to trójkąta wyjściowego, a zaznaczone punkty dzielą go na trzy równe części. Które punkty należy połączyć żeby uzyskać trójkąt złożony ze środkowych wyjściowego trójkąta?
(po kliknięciu większy rozmiar)
Natomiast niestety nie do końca rozumiem ten pomysł - na rysunku jest trojkąt podobny w skali \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\) to trójkąta wyjściowego, a zaznaczone punkty dzielą go na trzy równe części. Które punkty należy połączyć żeby uzyskać trójkąt złożony ze środkowych wyjściowego trójkąta?
(po kliknięciu większy rozmiar)
- Michalinho
- Użytkownik

-
piternet
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
Środkowe w trójkącie
Hm, no dobra i teraz \(\displaystyle{ DF}\) jest środkową trójkąta \(\displaystyle{ DGB}\) który jest przystający do wyjściowego, \(\displaystyle{ DI}\) jest środkową \(\displaystyle{ AEI}\), który też jest przystający do wyjściowego, natomiast trzeci odcinek - \(\displaystyle{ FI}\) jest środkową trójkąta \(\displaystyle{ BIG}\) który wcale do wyjściowego przystający nie jest?Michalinho pisze:\(\displaystyle{ D, F, I}\)
- Michalinho
- Użytkownik

Środkowe w trójkącie
\(\displaystyle{ FI}\) jest środkową \(\displaystyle{ FCH}\), który jest przystający do wyjściowego.