SIN I COS. ROZWIĄZYWANIE TRÓJKĄTÓW

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
marsoft
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: marsoft »

Mam do rozwiąznie pare zadane. Mam nadzieje, że ktoś mi pomoże THX

1. W trójkącie ABC dane są: \(\displaystyle{ AC=5, =75^\circ, \beta=45^\circ}\). Wyznaczyć długość odcinka AB.
2. W trójkącie ABC dwusieczna kąta C przecina bok AB w punkcie \(\displaystyle{ C_1}\) takim, że \(\displaystyle{ AC_1=3}\) oraz \(\displaystyle{ C_1B=2}\). Wyznaczyć boki tego trójkąta i \(\displaystyle{ \gamma}\) wiedząc, że AC=6.
3. W trójkącie ABC dane są: \(\displaystyle{ \alpha=60^\circ, AC=2, BC=\sqrt{3}}\). Wyznaczyć pozostałe boki i kąty trójkąta.
4. W tórjkącie ABC dane są: \(\displaystyle{ BC=6, AC=7}\) oraz \(\displaystyle{ \gamma=60^\circ}\). Oblicz długość boku AB oraz wysokości prowadzonej z wierzchołka C.
5. Znaleźć wszystkie boki i kąty trójkąta ABC mając dane \(\displaystyle{ AB=16. BC=8, \beta=60^\circ}\)
6. Dane są długości trzech boków trójkąta równe: 3, 4, 6. Oblicz cosinusy kątów tego trójkąta.
7. W trójkącie ABC dane są: \(\displaystyle{ BC=4, =30^\circ, \beta=45^\circ}\). Wyznaczyć bok AC oraz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
8. Wyznaczyć pole trójkąta ABC mając dane: \(\displaystyle{ AB=4, =30^\circ, \beta=105^\circ}\)
9. Znaleźć wszystkie kąty trójkąta ABC wiedząc, że długość wysokości opuszczonej z wierzchołka C wynosi 2 oraz \(\displaystyle{ AC=4, BC= 2\sqrt2}\)
10. W trójkącie ABC dane są: \(\displaystyle{ AB=6, AC=6\sqrt{\frac{2}{3}}, \gamma=60^\circ}\). Wyznaczyć długość boku BC.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: Tomasz Rużycki »

1. Skorzystaj z twierdzenia sinusów.
2. Skorzystaj z twierdzenia o dwusiecznej + wzoru na pole np. Heron+\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab\sin\alpha}\).
3. Skorzystaj z twierdzenia cosinusów.
4. Twierdzenie sinusów + definicja sinusa.
5. Twierdzenie sinusów.
6. Twierdzenie cosinusów.
7. Twierdzenie sinusów.
8. Twierdzenie sinusów + \(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}ab\sin\alpha}\).
9. Twierdzenie Pitagorasa + twierdzenie cosinusów.
10. Twierdzenie sinusów.

Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
marsoft
Użytkownik
Użytkownik

Tomasz Rużycki pisze:1. Skorzystaj z twierdzenia sinusów.
2. Skorzystaj z twierdzenia o dwusiecznej + wzoru na pole np. Heron+\(\displaystyle{ \frac{1}{2}ab\sin\alpha}\).
3. Skorzystaj z twierdzenia cosinusów.
4. Twierdzenie sinusów + definicja sinusa.
5. Twierdzenie sinusów.
6. Twierdzenie cosinusów.
7. Twierdzenie sinusów.
8. Twierdzenie sinusów + \(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}ab\sin\alpha}\).
9. Twierdzenie Pitagorasa + twierdzenie cosinusów.
10. Twierdzenie sinusów.

Tomek Rużycki
wszystko ok, ale nie mogę sobie poradzić z nr. 4 i 8 i 9 - czy mógłbyś mi pomóc je rozwiązać? bo kurde robie i robie i coś mi się nie zgadza. Czy mógłbyś lub mógłby je ktoś rozwiązać na forum? thx
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2005, o 12:32 przez marsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: olazola »

Będzie, że znów się czepiam, ale dobrze by było wiedzieć, gdzie są te kąty, bo to jest ważne. Możemy przyjąć konwencję, że przy wierzchołku A znajduje się kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) itd., ale to wszystko kwestia umowy.
marsoft
Użytkownik
Użytkownik

olazola pisze:Będzie, że znów się czepiam, ale dobrze by było wiedzieć, gdzie są te kąty, bo to jest ważne. Możemy przyjąć konwencję, że przy wierzchołku A znajduje się kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) itd., ale to wszystko kwestia umowy.
"czepiam" - :wink:

\(\displaystyle{ \alpha}\) -> wierzchołek A
\(\displaystyle{ \beta}\) -> wierzchołek B
\(\displaystyle{ \gamma}\) -> wierzchołek C

thx za pomoc
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik

4) Długość odcinka |AB| obliczasz bezpośrednio z tw. cosinusów. Jak już to obliczysz to można obliczyć pole ze wzoru \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}absin\alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem zawartym między bokami a i b, no i tutaj wystarczy tylko podstawic do wzoru, z drugiej strony rozpisujesz pole jako \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}|AB|h}\), przyrównujesz i obliczasz h.

8) Z tw. sinusów mamy: \(\displaystyle{ \frac{4}{sin 45^{\circ}}=\frac{|BC|}{sin 30^{\circ}}}\)
a dalej pole wyliczasz tak jak w poprzednim zadaniu.

9) tutaj korzystamy tylko z własności sinusa:
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{2}{4}\to =30^{\circ}}\)
kąt beta tak samo a ostatni to wiadomo
marsoft
Użytkownik
Użytkownik

olazola pisze:9) tutaj korzystamy tylko z własności sinusa:
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{2}{4}\to =30^{\circ}}\)
kąt beta tak samo a ostatni to wiadomo
Mam pytanie. W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \alpha=30^\circ, \beta=45^\circ, \gamma=105^\circ}\) lub \(\displaystyle{ \alpha=30^\circ, \beta=135^\circ, \gamma=15^\circ}\) Dlaczego?

Jeszcze jedno. Licząc z sinusów wychodzi 30, 45 a odejmując to od 180 to wychodzi 105. Chciałem natomiast wyliczy ten kąt \(\displaystyle{ \gamma}\) normalnie. Mianowicie z twierdzeń pitagorasa tych trójkątów utwożonych z tej wysokości równej=2 obliczyłem |AB| tj. \(\displaystyle{ 2+2\sqrt3}\) Gdy próbuje wyliczyć sinusa \(\displaystyle{ \gamma}\) poprzez przyrówanie \(\displaystyle{ \frac{2+2\sqrt3}{sin\gamma}=\frac{4}{sin\beta}}\) wychodzi mi \(\displaystyle{ sin\gamma = \frac{\sqrt6+\sqrt2}{4}}\), a tj. \(\displaystyle{ 75^\circ}\) Gdzie robie błąd? THX
tommik
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tommik »

Chyba zapomniałeś, że sin jest okresowy i sin(90°+α)=sin(90°-α) , zatem sin75° =sin105°.
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik

Jeden trójkąt to taki, w którym rzut prostokątny wierzchołka C znajduje się na odcinku AB, drugi trójkąt gdzie rzut prostokątny wierzchołka C znajduje się na przedłużeniu odcinka AB i kącie rozwartym przy wierzchołku B. I jest jeszcze jedna teoratyczna możliwość, gdzie rzut prostokątny znajduje się na przedłużeniu odcinka AB i kącie rozwartym przy wierzchołku A, ale taki trójkąt nie istnieje.
ODPOWIEDZ