(3 zadania) Obliczyć wysokości trójkąta, długość bok

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
mariusz18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: mariusz18 »

Męczą mnie te zadania wiec, jeśli ktoś potrafi to niech mi pomoże.

Zad.1
W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 2a, a długość wysokości poprowadzonej na te podstawę wynosi h. Wyznacz długości pozostałych wysokości tego trójkąta.

Zad.2
Dwa boki trójkąta ostrokątnego wpisanego w okrąg o promieniu R maja długości \(\displaystyle{ \frac{3}{2}R}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{3}{R}}}\). Oblicz długość trzeciego boku.

Zad.3
Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny, którego najkrótszy bok ma długość \(\displaystyle{ \frac{3}{2}r}\). Oblicz pole tego trapezu.
Yavien
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Yavien »

Zad.1
W trójkącie równoramiennym długość podstawy wynosi 2a, a długość wysokości poprowadzonej na te podstawę wynosi h. Wyznacz długości pozostałych wysokości tego trójkąta.

Połowa podstawy, wysokość i ramię = boki w trójkącie prostokątnym, z tw. Pitagorasa wyliczamy długość ramienia b.
Wtedy mamy równość pól:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}(2ah) = \frac{1}{2}bx}\), gdzie x jest wysokością opuszczona na ramię trójkąta.

Zad.2
Dwa boki trójkąta ostrokątnego wpisanego w okrąg o promieniu R maja długości \(\displaystyle{ \frac{3}{2}R}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{\frac{3}{R}}}\). Oblicz długość trzeciego boku.

Z twierdzenia sinusów:

\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin{A}} = \frac{b}{\sin{B}} = \frac{c}{\sin{C}} = 2R}\)

\(\displaystyle{ \frac{a}{\sin{A}} = 2R}\) --> wyliczamy \(\displaystyle{ \sin{A}}\) i \(\displaystyle{ cos{A} = \sqrt{1-\sin^2{A}}}\)

\(\displaystyle{ \frac{b}{\sin{B}}=2R}\) --> wyliczamy sinB i cosB

C=180-A-B

\(\displaystyle{ \sin{C}=\sin{(180^o-A-B)}=\sin{(A+B)}=\sin{A}\cos{B}+\cos{A}\sin{B}}\)

Trzeci bok:

c=2RsinC

Zad.3
Miałam pomyśl, ale upadł, zastanowię się jeszcze.
metamatyk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 3 razy

Post autor: metamatyk »

Akurat wpadłem na nowy pomysł.

Trzeba spojrzeć na kąt ostry tego trapezu i rozpisać układ równań z zależności, które tam występują. Otóż rozpiszmy tgA, który równy jest wysokości trapezu (2r) podzielonej przez jakieś x (gdzie x jest fragmentem podstawy). Jak wiemy środek okręgu wpisanego w figurę znajduje się zawsze na przecięciu dwusiecznych kątów wewnętrznych, czyli (jak widać w naszym trapezie) \(\displaystyle{ tg\frac{A}{2}}\) jest równy promieniowi okręgu (r) podzielonemu przez x + (r/2). A skąd się wzięło te (r/2) odpowie nam rysunek znów - jest to po prostu górna podstawa (najkrótszy bok) (3/2)r-promień okręgu (r). Mamy, więc zapisany układ równań. Teraz po prostu należy skorzystać ze wzoru na tangens podwojonego kąta i podstawić zależności. Ostatecznie wyszło mi x=(3/2)r. Długość podstawy jest, więc równa r+(r/2)+(3/2)r=3r. Zatem pole trapezu = \(\displaystyle{ \large \frac{(3r+\frac{3}{2}r)2r}{2}=4,5r^2}\)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2004, o 14:14 przez metamatyk, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ