Jak wiadomo, Wenus i Ziemia, podróżując po swych orbitach, wykreślają w przestrzeni specyficzną epicykloidę, będącą graficznym odwzorowaniem „PRAWIE rezonansu 13/8”. To słówko „PRAWIE” jest tu dość istotne, ponieważ startując z koniunkcji dolnej, po każdych ośmiu latach ziemskich (Wenus w tym czasie robi 13 okrążeń wokół Słońca) obie planety ustawiają się ponownie w koniunkcji dolnej, ale z drobnym przesunięciem w stosunku do pozycji sprzed ośmiu lat. Niedopasowanie po każdym cyklu wynosi coś około 1,5%. Warto dodać, że owa epicykloida powstaje zarówno w modelu heliocentrycznym, jak i geocentrycznym. W pierwszym przypadku wykreśla ją punkt pośrodku wirtualnej poprzeczki, którą połączymy krążące wokół Słońca planety. W drugim przypadku kreśli ją sama Wenus, poruszająca się po orbicie Słońca, które okrąża Ziemię.
Potrzebowałbym więc takiej pomocy naukowej, która wykreśliłaby mi tę epicykloidę, obojętnie w którym modelu, ale z możliwością dokonywania KOREKTY PARAMETRÓW. A konkretnie:
1) Eliminujemy orbity eliptyczne, zastępując je kołowymi.
2) Regulujemy promienie orbit.
3) Regulujemy okresy orbitalne.
W efekcie powinniśmy otrzymać matematyczny model orbit obydwu planet, zgodny w stu procentach z wykresem epicykloidy (czyli po ośmiu latach planety meldują się dokładnie w pozycji startowej).
Od razu przyznam się, że jestem cienki bolek w matematykę i programowanie
1) Prosty aplet, który rysowałby TĘ konkretną epicykloidę, dając wspomniane wyżej możliwości manewru.
2) Interaktywny plik graficzny, który dałoby się odpalić w jakimś programie, typu np. CABRI.
Jeżeli czyta to jakiś Człowiek Dobrej Woli, który byłby skłonny przyjść z pomocą, to ja ze swej strony zapewniam, że pomoc takową z wdzięcznością przyjmę