Funkcja homograficzna i jej właśności

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
amykk
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: amykk »

Witam,
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś pomógł mi zorumiec f. homograficzną i jej własności:)
Własności
1) Dziedzina(rozumiem)
2)Poddzidzina
3)Msc zerowe
4)Parzystośc, nie parzystośc funkcji(kiedy jest parzysta a kiedy nie?)
5)Monotonicznośc funkcji
6)y max i y min (nie istnieje zawsze?)
7)Różnowartościowośc
8)wartości + i -
9)Asymptoty ( to wiem, że są poziome i pionowe- i to chyba ma coś związanego z translacja wykresu?]

z góry dziękuję za pomoc:)!
(tylko prosze nie piszcie, żebym wpisała sobie w wikipedi czy w googlach, bo tak robiłam i nie rozumiem tego co tam jest napisane)
moozo
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: moozo »

hm, jaśniej niż na wikipedii?
a z której jesteś klasy?
amykk
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: amykk »

z 2. tylko, że nauczycielka olewa sprawę nauczania, i każdy uczy się sam jak potrafi, więc siedze siedze i siedze nad ta funkcja. Najgorzej mi idzie z wynaczaniem Poddzidziny, monotonicznością,wart + i - oraz translacja;)
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 72 razy

Post autor: Andreas »

amykk pisze:Witam,
Byłabym wdzięczna gdyby ktoś pomógł mi zorumiec f. homograficzną i jej własności:)
Własności
1) Dziedzina(rozumiem)
2)Poddzidzina
3)Msc zerowe
4)Parzystośc, nie parzystośc funkcji(kiedy jest parzysta a kiedy nie?)
5)Monotonicznośc funkcji
6)y max i y min (nie istnieje zawsze?)
7)Różnowartościowośc
8)wartości + i -
9)Asymptoty ( to wiem, że są poziome i pionowe- i to chyba ma coś związanego z translacja wykresu?]
2) A nie przypadkiem przeciwdziedzina?
3) Miejsca zerowe to takie x, w których wykres przecina oś OX. (czyli \(\displaystyle{ f(x)=0}\))
4) Funkcja parzysta to taka która jest symetryczna względem osi OY, np. \(\displaystyle{ x^2}\), \(\displaystyle{ cos(x)}\). Nieparzyste funkcje to np. \(\displaystyle{ y=x}\), \(\displaystyle{ x^3}\), \(\displaystyle{ sin(x)}\). Zobacz jak wyglądają wykresy tych funkcji to zrozumiesz:)
5) w jakich przedziałach funkcja jest rosnąca, malejąca albo stała (albo jeszcze nierosnąca, niemalejąca)
9) Są pionowe i ukośne. Pozioma asymptota to szczególny przypadek ukośnej. Asymptota to prosta \(\displaystyle{ y=ax+b}\) do której zbliża się wykres funkcji.
ODPOWIEDZ