Wyznacz długosci boków tego trojkąta tak, aby pole było...

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
danielmast
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: danielmast »

Cześć, oto treść zadania: "Obwód pewnego trójkąta jest równy \(\displaystyle{ 6}\), a jeden z jego kątów ma miarę \(\displaystyle{ 60}\) stopni. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość \(\displaystyle{ R= \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\). Wyznacz długości boków tego trójkąta tak, aby jego pole było największy.". Okej, wydaje się to być prostym zadaniem na optymalizacje, jednak wydaje mi się, że udowodniłem, że istnieje tylko jeden taki trójkąt i zastanawiam się czy to ja bredzę, czy to zadanie jest bezsensu.
Otóż niech \(\displaystyle{ a, b, c}\) - długości boków trójkąta
Z porównania pól \(\displaystyle{ \frac{abc}{4R}= \frac{ab\sin 60^\circ}{2},}\), z tego otrzymujemy \(\displaystyle{ c=2}\), zatem z danych zadania \(\displaystyle{ (2)a+b=6-c=4}\)
Następnie stosuję tw. cosinusów i dostaję : \(\displaystyle{ (1)a^{2}+b^{2}-ab=4}\)
Rozwiązując układ równań (1) i (2) dostaję \(\displaystyle{ b=2, c=2}\). To jak, ja się pomyliłem, czy to zadanie jest słabe?
Ostatnio zmieniony 6 gru 2018, o 22:04 przez danielmast, łącznie zmieniany 2 razy.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Post autor: Jan Kraszewski »

danielmast pisze:Z porównania pól \(\displaystyle{ \frac{abc}{4R}= \frac{ab\sin 60^\circ}{2},}\), z tego otrzymujemy \(\displaystyle{ c=2}\),
Na mój gust

\(\displaystyle{ c=2R\sin 60^\circ=2\cdot \sqrt{3}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}=3}\).

Nawiasem mówiąc, dana \(\displaystyle{ R= \frac{2 \sqrt{3} }{2}}\) wygląda dziwnie...

JK
danielmast
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Re: Wyznacz długosci boków tego trojkąta tak, aby pole było.

Post autor: danielmast »

Przepraszam bardzo, istotnie, w mianowniku miało być 3, a nie 2. Wtedy właśnie dostajemy \(\displaystyle{ c=2}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Podziękował: 6 razy

Re: Wyznacz długosci boków tego trojkąta tak, aby pole było.

Post autor: Jan Kraszewski »

Zadanie jest słabe. Dane istotnie opisują trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ 2}\).

JK
ODPOWIEDZ