Cześć, oto treść zadania: "Obwód pewnego trójkąta jest równy \(\displaystyle{ 6}\), a jeden z jego kątów ma miarę \(\displaystyle{ 60}\) stopni. Promień okręgu opisanego na tym trójkącie ma długość \(\displaystyle{ R= \frac{2 \sqrt{3} }{3}}\). Wyznacz długości boków tego trójkąta tak, aby jego pole było największy.". Okej, wydaje się to być prostym zadaniem na optymalizacje, jednak wydaje mi się, że udowodniłem, że istnieje tylko jeden taki trójkąt i zastanawiam się czy to ja bredzę, czy to zadanie jest bezsensu.
Otóż niech \(\displaystyle{ a, b, c}\) - długości boków trójkąta
Z porównania pól \(\displaystyle{ \frac{abc}{4R}= \frac{ab\sin 60^\circ}{2},}\), z tego otrzymujemy \(\displaystyle{ c=2}\), zatem z danych zadania \(\displaystyle{ (2)a+b=6-c=4}\)
Następnie stosuję tw. cosinusów i dostaję : \(\displaystyle{ (1)a^{2}+b^{2}-ab=4}\)
Rozwiązując układ równań (1) i (2) dostaję \(\displaystyle{ b=2, c=2}\). To jak, ja się pomyliłem, czy to zadanie jest słabe?
Wyznacz długosci boków tego trojkąta tak, aby pole było...
-
danielmast
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Ostatnio zmieniony 6 gru 2018, o 22:04 przez danielmast, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Na mój gustdanielmast pisze:Z porównania pól \(\displaystyle{ \frac{abc}{4R}= \frac{ab\sin 60^\circ}{2},}\), z tego otrzymujemy \(\displaystyle{ c=2}\),
\(\displaystyle{ c=2R\sin 60^\circ=2\cdot \sqrt{3}\cdot \frac{\sqrt{3}}{2}=3}\).
Nawiasem mówiąc, dana \(\displaystyle{ R= \frac{2 \sqrt{3} }{2}}\) wygląda dziwnie...
JK
-
danielmast
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Re: Wyznacz długosci boków tego trojkąta tak, aby pole było.
Przepraszam bardzo, istotnie, w mianowniku miało być 3, a nie 2. Wtedy właśnie dostajemy \(\displaystyle{ c=2}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Re: Wyznacz długosci boków tego trojkąta tak, aby pole było.
Zadanie jest słabe. Dane istotnie opisują trójkąt równoboczny o boku \(\displaystyle{ 2}\).
JK
JK