wykaż że jeśli parabole..
-
lmazurek16
- Użytkownik

Wykaż że jeśli parabole \(\displaystyle{ y = x^{2} + px + q}\) i \(\displaystyle{ y = x^{2} + qx + p}\) (\(\displaystyle{ p \neq q}\)) mają wspólne miejsce zerowe, to jest nim liczba \(\displaystyle{ 1}\) oraz spełniony jest warunek : \(\displaystyle{ p + q + 1 = 0}\).
Ostatnio zmieniony 14 mar 2011, o 17:50 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
Wskazówka - załóż, że \(\displaystyle{ x}\) jest wspólnym miejscem zerowym i odejmij stronami wynikające z tego równości:
\(\displaystyle{ 0 = x^2 + px + q\\
0=x^2+qx+p}\)
Q.
\(\displaystyle{ 0 = x^2 + px + q\\
0=x^2+qx+p}\)
Q.
-
lmazurek16
- Użytkownik

ok, no dobra, ale weźcie mi to ,,krok po kroku' zrobcie jakby moznabylo, bede wdzieczny:P
-
lmazurek16
- Użytkownik

bo jestem zielony w dowodach, a chcę żeby wytłumaczył mi to ktoś kompetentny, ktoś kto wie jak to zrobić, proszę:)
-
Qń
- Użytkownik

- Podziękował: 90 razy
Ode mnie możesz otrzymać co najwyżej wskazówki.
Ale niewykluczone, że znajdzie się ktoś kto będzie chciał się popisać tym, że umie i poda gotowe rozwiązanie, które będziesz mógł bez zrozumienia przepisać do zeszytu. Niestety.
Q.
Ale niewykluczone, że znajdzie się ktoś kto będzie chciał się popisać tym, że umie i poda gotowe rozwiązanie, które będziesz mógł bez zrozumienia przepisać do zeszytu. Niestety.
Q.
-
lmazurek16
- Użytkownik