Proszę o rozwiązanie zadania. Funkcja kwadratowa \(\displaystyle{ f}\) określona wzorem \(\displaystyle{ f(x)=-2(x-1)(x-5)}\) jest rosnąca w zbiorze
A. \(\displaystyle{ \langle1;5 \raight\rangle}\)
B. \(\displaystyle{ (-\infty;3\raight\rangle}\)
C. \(\displaystyle{ \langle3;+\infty)}\)
D. \(\displaystyle{ (-\infty;1\raight\rangle\cup \langle5;+\infty)}\)
Mi wychodzi D a ma wyjść B
równanie kwadratowe
-
Ichigo0
- Użytkownik

- Podziękował: 61 razy
równanie kwadratowe
Ostatnio zmieniony 5 sty 2018, o 22:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych. Poprawa wiadomości.
- xxDorianxx
- Użytkownik

- Podziękował: 88 razy
- xxDorianxx
- Użytkownik

Re: równanie kwadratowe
Wystarczy zauważyć że odpowiedź D jest nie wykonalna bo funkcja kwadratowa nie może byś rosnąca w dwóch przedziałach.Odpowiedź A też nie jest możliwa gdyż funkcja kwadratowa jest rosnąca lub malejąca w nieskończoność.Zatem zostaje nam odpowiedź albo B albo C zatem wystarczy jeszcze sprawdzić czy czy funkcja ma ramiona skierowane do góry czy też w dół.Zauważysz to sprawdzając czy współczynnik kierunkowy jest dodatni czy ujemny.W tym przypadku jest ujemny zatem ramiona lecą w dół zatem jest rosnąca od \(\displaystyle{ - \infty}\) więc odpowiedź B.Tak jak polecano wyżej narysuj wykres.Potem już to sam zauważysz
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Półtora raza napisałeś nieprawdę. Funkcja \(\displaystyle{ f(x)=x^2}\) jest rosnąca w zbiorze \(\displaystyle{ [2,17]}\), jest także rosnąca w zbiorze \(\displaystyle{ [0,4]cup [7,+infty)}\). Nieprawdą jest zatem, że funkcja kwadratowa nie może być rosnąca na przedziale, nieprawdą jest też, że nie może być rosnąca na dwóch przedziałach (tu zaliczyłem Ci pół nieprawdy, bo istotnie nie może być rosnąca na takiej sumie półprostych, jak mamy w zadaniu, zatem nieprawda kryła się w tym wypadku tylko w niestarannym sformułowaniu wniosku).xxDorianxx pisze:Wystarczy zauważyć że odpowiedź D jest nie wykonalna bo funkcja kwadratowa nie może byś rosnąca w dwóch przedziałach.Odpowiedź A też nie jest możliwa gdyż funkcja kwadratowa jest rosnąca lub malejąca w nieskończoność.
JK
- xxDorianxx
- Użytkownik

Tak ma Pan rację z tymi przedziałami,nie wyjaśniłem.Pan na pewno wie o co mi chodziło...
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
Wiem, ale zwłaszcza w przypadku A Twoja podpowiedź była myląca. Zakładasz, że w zadaniu chodzi o maksymalny przedział, na którym funkcja jest rosnąca, a nic takiego w treści zadania nie ma. Odpowiedzi są dobrane tak, że istotnie poprawną odpowiedzią jest ten maksymalny przedział, ale wystarczyłoby trochę utrudnić zadanie dając mniej oczywiste przedziały i Twoja podpowiedź jest niepoprawna.
JK
JK
- xxDorianxx
- Użytkownik

Jan Kraszewski, Przed udzieleniem odpowiedzi oczywiście sprawdziłem każdy przedział. Po prostu nie dopisałem jednego oczywiści ważnego faktu o którym Pan teraz wspomina. Dziękuję za poprawę