Dla jakich wartości parametru \(\displaystyle{ k}\) liczba \(\displaystyle{ 2}\) znajduje się między pierwiastkami równania \(\displaystyle{ x^{2} + 4x + k = 0}\).
Z góry dziękuje
Podchwytliwe równanie
- kaco189
- Użytkownik

- Podziękował: 15 razy
Podchwytliwe równanie
Wydaje mi się że k to wyraz wolny no i od niego zależy delta co za tym idzie miejsca zerowe (o ile ma) paraboli i współrzędne jej wierzchołka
- Kacperdev
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Podchwytliwe równanie
Pierwsza współrzędna wierzchołka jest niezależna od tego parametru. Zapisując lewą stronę w postaci kanonicznej mamy:
\(\displaystyle{ \left( x+2\right)^2 +k-4=0}\)
Zatem to \(\displaystyle{ k}\) decyduje o przesunięciu w pionie. No ale wiemy, że jej ramiona są ku górze a wierzchołek przesunięty na lewo od dwójki. zatem jak będziemy ja od góry przesuwać na dół, to od przecięcia paraboli w dwójce, ta dwójka zawsze już będzie pomiędzy miejscami zerowymi.
Stad: dla \(\displaystyle{ k=-12}\) funkcja ma miejsce zerowe \(\displaystyle{ x=2}\) więc dla \(\displaystyle{ k<-12}\) warunek jest spełniony.
\(\displaystyle{ \left( x+2\right)^2 +k-4=0}\)
Zatem to \(\displaystyle{ k}\) decyduje o przesunięciu w pionie. No ale wiemy, że jej ramiona są ku górze a wierzchołek przesunięty na lewo od dwójki. zatem jak będziemy ja od góry przesuwać na dół, to od przecięcia paraboli w dwójce, ta dwójka zawsze już będzie pomiędzy miejscami zerowymi.
Stad: dla \(\displaystyle{ k=-12}\) funkcja ma miejsce zerowe \(\displaystyle{ x=2}\) więc dla \(\displaystyle{ k<-12}\) warunek jest spełniony.