Pierwiastek z

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 363 razy

Pierwiastek z

Post autor: Niepokonana »

Ile wynosi \(\displaystyle{ \sqrt{4m^{2}-4}}\)? Potrzebuję tego do zadania.
EDIT: i też pierwiastek z \(\displaystyle{ \sqrt{4m^{2}+1}}\) Sorry, to do jednego zadania.
Ostatnio zmieniony 16 sie 2019, o 12:42 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Pierwiastek z

Post autor: Premislav »

Co przez to rozumiesz No tyle wynosi, ile jest napisane. Podaj treść zadania, to coś poradzimy.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik

Re: Pierwiastek z

Dla jakich wartości m równanie \(\displaystyle{ -x^{2}+(2m-1)x+m=0}\) ma 2 pierwiastki, które różnią się o co najmniej 4? No i wzór na różnicę pierwiastków to bodajże \(\displaystyle{ \left| \frac{ \sqrt{ \delta } }{a} \right|}\), więc muszę wiedzieć, jak wygląda ten pierwiastek. Nie wiem, czy dobry pierwiastek napisałam, czy mi znowu źle delta wyszła... Nieważne. Trzeba policzyć pierwiastek.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Post autor: Premislav »

Można to trochę ominąć, jeśli się jest sprytnym lub doświadczonym (ja to drugie, sprytu mam tyle, co dębowa ława):
\(\displaystyle{ (x_1-x_2)^2=(x_1+x_2)^2-4x_1x_2}\), toteż
\(\displaystyle{ |x_1-x_2|=\sqrt{(x_1+x_2)^2-4x_1 x_2}}\), a to możesz wyrazić dzięki wzorom Viete'a. No i jeszcze wyróżnik obliczyć i sprawdzić, kiedy jest dodatni.
Chociaż w sumie pewnie na jedno wyjdzie. Otrzymasz układ nierówności kwadratowych zmiennej \(\displaystyle{ m}\), z których jedno będzie wynikało z warunku \(\displaystyle{ \Delta>0}\), a drugi z \(\displaystyle{ \sqrt{(x_1+x_2)^2-4x_1 x_2}>4}\) w terminach wzorów Viete'a.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik

A nie łatwiej jest podnieść obie strony do kwadratu? XD
Niepotrzebnie zrobiłam wątek wystarczyło spotęgować obie strony...
Ej, a jak sprawdzić, czy oba pierwiastki są większe od \(\displaystyle{ -1}\)? Chodzi o drugi podpunkt w zadaniu
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 48 razy

Pierwiastek z

Post autor: MrCommando »

To że \(\displaystyle{ x_1>-1}\) oraz \(\displaystyle{ x_2>-1}\) jest równoważne temu, że jednocześnie zachodzą nierówności \(\displaystyle{ x_1+x_2>-2}\) i \(\displaystyle{ (x_1+1)(x_2+1)>0}\).

O ile pamiętam w szkołach jest praktykowane też takie podejście odnoszące się bardziej do geometrycznych intuicji. Wyobraź sobie jak wyglądać będzie wykres takiej funkcji kwadratowej. Na pewno przebija oś odciętych na prawo od \(\displaystyle{ -1}\). Zatem jeżeli współczynnik przy \(\displaystyle{ x^2}\) jest dodatni, to \(\displaystyle{ f(-1)>0}\), a jeżeli ujemny, to \(\displaystyle{ f(-1)<0}\). Ponadto pierwsza współrzędna wierzchołka paraboli będącej wykresem funkcji musi być większa od \(\displaystyle{ -1}\).
ODPOWIEDZ