fotony, emisja i absorpcja promieniowania - zadania

Budowa atomu. Promieniotwórczość i rozpady atomowe. Reakcje jądrowe. Fizyka ciała stałego. Zjawiska kwantowe i mechanika kwantowa.
ktosia
Użytkownik
Użytkownik

fotony, emisja i absorpcja promieniowania - zadania

Post autor: ktosia »

witam
mam takie pare zadań i nie umiem ich rozwązać

zad1:
Foton promieniowania o częstotliwości \(\displaystyle{ 10^{14} s^{-1}}\)oddziałowując z elektronem moze przekazać mu energię o jakiej maksymalnej wartości?
zad2.
Jeżeli praca wyjścia elektronu z pewnego metalu wynosi \(\displaystyle{ 4.8 * 10 ^{-10}}\) J, to najwolniejsze fotoelektrony z tego metalu wybijać będzie światło o jakiej długości fali w próżni?
zad3
Jaką wartość przyjmują w odniesienu do serii Paschena widma wodoru symboje n i p, odpowiadające prążkowi o minimalnej energii, we wzorze na liczbę falową \(\displaystyle{ \frac{1}{\lambda} = R(\frac{1}{n_^2}-\frac{1}{p_^2} )}\)
zad4.Jeżeli praca wyjścia elektronu z pewnego metalu wynosi \(\displaystyle{ 3,31 * 10^{-19} J}\) to mozemy obliczyć, że najmniejsza częstotliwość promieniowania wywołującego zjawisko fotoelektryczne zewnętrzne na powierzchni tego metalu wynosi:
\(\displaystyle{ a)5*10^{15} Hz}\)
\(\displaystyle{ b)0,5*10^{15} Hz}\)
\(\displaystyle{ c)2*10^{-15} Hz}\)
\(\displaystyle{ d)0,5*10^{-15} Hz}\)
\(\displaystyle{ e)0,5*10^{-53} Hz}\)

w piątek czeka mnie oststnia odpowiedz w tym roku szkolnym i to właśnie z tego, a ja kompletnie nie wiem jak to zrobić mógł by mi ktoś to tak "prosto" wytłumaczyć?
Bardzo proszę
ODPOWIEDZ