Witam, ma ktoś pomysł jak narysować wykres wskazowy dla tego obwodu ?
Udało mi się przejść do tego momentu, niestety dalej nie mam pojęcia jak to ruszyć
Wykres wskazowy
- mdd
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Wykres wskazowy
Przecież wykres wskazowy dla równoległego obwodu \(\displaystyle{ RLC}\) znajdziesz w każdym podręczniku do TOE (i na wielu stronach internetowych).
Jak dotąd udało Ci się odwzorować graficznie Prawo Ohma dla każdego z elementów oraz napięciowe Prawo Kirchhoffa - to samo napięcie dla wszystkich elementów. Jeszcze należy "namalować" prądowe Prawo Kirchhoffa.
Jak dotąd udało Ci się odwzorować graficznie Prawo Ohma dla każdego z elementów oraz napięciowe Prawo Kirchhoffa - to samo napięcie dla wszystkich elementów. Jeszcze należy "namalować" prądowe Prawo Kirchhoffa.
-
crav21
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
Wykres wskazowy
Przejrzałem książkę Bolkowskiego, Krakowskiego i stronę Ważniaka. Proszę o sprawdzenie, czy udało mi się wykonać wykres prawidłowo.
- mdd
- Użytkownik

Wykres wskazowy
W zasadzie ok, jednak nie zamieszczałbym wektorów \(\displaystyle{ I_L, I_C}\) dwukrotnie (tym bardziej, że raz narysowałeś dłuższy wektor \(\displaystyle{ I_C}\), raz krótszy).
Po drugie, można (a może nawet trzeba) też narysować wykres w przypadkach, kiedy \(\displaystyle{ \left| I_C\right| > \left| I_L\right|}\) i kiedy \(\displaystyle{ \left| I_C\right| = \left| I_L\right|}\).
Po drugie, można (a może nawet trzeba) też narysować wykres w przypadkach, kiedy \(\displaystyle{ \left| I_C\right| > \left| I_L\right|}\) i kiedy \(\displaystyle{ \left| I_C\right| = \left| I_L\right|}\).
-
crav21
- Użytkownik

Wykres wskazowy
To jakie oznaczenia mogę zastosować zamiast \(\displaystyle{ I _{L} i I _{C}}\) ? Chodzi mi o to, żeby wszystko było na jednym wykresie.Długość fakt pominąłem, zaraz poprawię.
- mdd
- Użytkownik

Wykres wskazowy
Nie chodziło mi o oznaczenia, tylko o same wektory. W jakim celu zamieszczasz ten sam wektor dwukrotnie? Co chcesz w ten sposób pokazać? Chodzi o to, żeby pokazać graficznie, że zachodzi równość: \(\displaystyle{ I_R+I_L+I_C=I}\)crav21 pisze:To jakie oznaczenia mogę zastosować zamiast \(\displaystyle{ I _{L} i I _{C}}\) ?
-
crav21
- Użytkownik

Wykres wskazowy
Generalnie, udało mi się dojść do takiej postaci
\(\displaystyle{ I ^{2}= \sqrt[]{I _{R} ^{2} +(I _{C}-I_ {L}) ^{2}}}\)
Niestety dalej nie mogę sobie poradzić, wiem że muszę wyliczyć \(\displaystyle{ I _{L}}\)
Niestety dalej nie mogę sobie poradzić, wiem że muszę wyliczyć \(\displaystyle{ I _{L}}\)
- mdd
- Użytkownik

Wykres wskazowy
\(\displaystyle{ I= \sqrt[]{I _{R} ^{2} +(I _{C}-I_ {L}) ^{2}}}\)crav21 pisze:Generalnie, udało mi się dojść do takiej postaci
Ok, o ile symbole w Twoim wzorze oznaczają wartości skuteczne prądów.
Nie wiem do czego zmierzasz prawdę mówiąc.crav21 pisze:Niestety dalej nie mogę sobie poradzić, wiem że muszę wyliczyć \(\displaystyle{ I _{L}}\)