Jaka jest pojemność diody prostowniczej typu 1N4007,
ja widzę w karcie katalogowej \(\displaystyle{ 20pF}\), to nie jest dobra wartość.. Chce wykorzystać wzór: \(\displaystyle{ C=t_{narastania}/(0.7 \cdot R)}\);
z obliczeń wyszło mi \(\displaystyle{ 544 nF}\), nie wiem gdzie szukać takiej pojemności w karcie katalogowej - ile ona wynosi?
pojemność diody prostowniczej
- mdd
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Ja w widzę wiele wartości pojemności w zależności od wartości napięcia.evilkaz pisze:Jaka jest pojemność diody prostowniczej typu 1N4007,
ja widzę w karcie katalogowej \(\displaystyle{ 20pF}\), to nie jest dobra wartość..
Czy możesz pokazać jak liczysz tę pojemność? Rozumiem, że masz jakieś oscylogramy? Dobrze przeliczasz jednostki? Czy są spełnione założenia, które pozwalają zastosować przytoczony przez ciebie wzór?evilkaz pisze:Chce wykorzystać wzór: \(\displaystyle{ C=t_{narastania}/(0.7 \cdot R)}\);
z obliczeń wyszło mi \(\displaystyle{ 544 nF}\), nie wiem gdzie szukać takiej pojemności w karcie katalogowej - ile ona wynosi?
Ukryta treść:
-
liu
- Użytkownik

To w ogóle nie jest dioda RF, więc wartość "typowa" może nie mieć wiele wspólnego z rzeczywistością (pomijając przytoczony przez mdd fakt jej zależności od punktu pracy diody).