Witam. Próbuje ułożyć sobie w głowie czym czym dokładnie jest pole elektromagnetyczne i mam pytanie.
Próbowałem policzyć zasięg pól elektrycznego i magnetycznego jaki wytwarza wokół siebie poruszający się ładunek, stosując prawa Biota-Savarta, Coulomba i Siłę Lorentza. Niestety nie wiedziałem co podstawić pod natężenie w przypadku pola magnetycznego. Znalazłem jednak coś takiego:
\(\displaystyle{ F = qE\\
F = qvB\\
qE = qvB\\
V = E/B}\)
To oznacza, że dla poruszającego się ruchem przyspieszonym (opóźnionym) ładunku pola te zmieniają swoje wartości. Teraz - jeżeli przyjmiemy, że prędkość ładunku dąży do zera to wartość indukcji magnetycznej dąży do nieskończoności. Jak to możliwe? Myślałem, że pole magnetyczne wytwarzają tylko poruszające się ładunki?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Transformacja pola elektromagnetycznego
Ostatnio zmieniony 27 maja 2016, o 23:35 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
korki_fizyka
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
To co tu wypisujesz, to są brednie. Przepisałeś kilka wzorów dla zagadnienia związanego z ładunkiem poruszającym się po torze prostoliniowym w prostopadłych polach: elektrycznym i magnetycznym i próbujesz dopisać do tego jakąś pseudo teorię. Jakbyś poczytał, to w podręcznikach znalazłbyś wzór na natężenie pola magnetycznego, o który to pewnie rozbija się kwestia w tym zadaniu: \(\displaystyle{ B = \mu_o \mu_r H}\), gdzie H - wektor natężenia.
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
Przy braku ekranowania zasięg jest nieskończony, tu nie ma co obliczać. Własności transformacyjne pól są natomiast dyskutowane w każdym podręczniku elektrodynamiki, np. D.J.Griffiths, Podstawy elektrodynamiki, rozdział 12.3.osogun pisze:Próbowałem policzyć zasięg pól elektrycznego i magnetycznego jaki wytwarza wokół siebie poruszający się ładunek