Interesuję się matematyką od czasów szkoły podstawowej. Uczyłam się jej głównie samodzielnie — z książki znalezionej w piwnicy oraz z obszernych notatek pochodzących jeszcze z czasów PRL-u (poziom licealny; niestety nie pamiętam autora ani tytułu).
Z perspektywy czasu widzę jednak, że moja nauka była źle ukierunkowana: skupiałam się przede wszystkim na aparacie pojęciowym i narzędziach formalnych, a w bardzo niewielkim stopniu na rozwiązywaniu problemów. W trakcie całej edukacji szkolnej (od podstawówki do liceum) praktycznie nie miałam styczności z dowodami ani z zadaniami wymagającymi głębszego myślenia problemowego.
W efekcie, mimo że znam pewien zakres teorii, brakuje mi umiejętności rzeczywistego rozwiązywania problemów matematycznych — szczególnie w stylu zadań olimpijskich. Chciałabym to nadrobić i „przebudować” sposób myślenia na bardziej poprawny matematycznie.
Stąd moje pytanie: czy możecie polecić książki lub materiały (inne niż sudoku czy szachy), które rozwijają umiejętność rozwiązywania problemów, np. w duchu Olimpiady Matematycznej? Czy w mojej sytuacji sensowne byłyby korepetycje z osobą przygotowującą olimpijczyków, nawet jeśli chodzi raczej o dorosłego pasjonata niż ucznia?
Jako punkt odniesienia podaję podręczniki, z których uczyłam się wcześniej:
R. Kalina, T. Szymański, F. Linke, „Matematyka dla klasy 1 (2 i 3) liceum i technikum”, wyd. SENS.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie!
Książki? Korepetycje? Trener? Pytania zacofanej hobbystki.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Podziękował: 3425 razy
Re: Książki? Korepetycje? Trener? Pytania zacofanej hobbystki.
może "Przygotowanie do olimpiad" - Musztari D.,
Matematyk w bibliotece itd. ?