Kera pisze: 7 cze 2024, o 18:11 (...)
对我来说这还不清楚......
Ciekawi mnie pewna zbieżność. Otóż zasadę przewodnią podlinkowanego Prime Numbers Generatora (
PriNG)
— miano odkryć, czy opublikować (a to JEST różnica) w 2003 roku. A wtedy zacząłem publikować w usenecie (kto pamięta czym był usenet!), oraz na portalu matematyka.pl — pierwsze wpisy dotyczące
mojego PriNG-a, o nazwie
\(\displaystyle{ Rzeszoto}\)
Napisałem w tej sprawie też do kilku matematyków profesjonalnych — ale bez odzewu, nawet
pocałujta w [ciach] wujka nie odpisali...
Sporo napisałem też i teraz, po 18 latach wracając na Forum — ale mi J. Kraszewski stare konto zablokował, choć miało więcej lat, niż się datuje — jego na forum obecność... No, to piszę z konta nowego.
Kto ciekawy cech
\(\displaystyle{ Rzeszota}\), może zrobić kwerendę:
— to link
\(\displaystyle{ wewnętrzny...}\)
Zasada działania
\(\displaystyle{ Rzeszota}\). opiera się na wyselekcjonowanych w zdefiniowany sposób — ciągach Dirichleta.
Cały mechanizm sprowadza się do owego ich selekcjonowania, do generowania wartości
\(\displaystyle{ p}\), oraz
\(\displaystyle{ q}\) — które mają być względnie pierwsze.
Procedura wspina się w górę w
\(\displaystyle{ \infty }\) — czyli trudno uznać ją za łatwą. Niektórych to przerasta, jak zauważyłem
Inną trudnością, i to dużą — jest fakt stałego pączkowania podprocedur kolejnych, bowiem każda wskazana
p-liczba staje się natychmiast miejscem rozgałęzienia, i generuje pod-pod-procedury, i to tym więcej ich, im większą wartość owa liczba sobą przedstawia.
Rośnie wciąż mnogość generowanych pod-pod-(pod)-procedur, rośnie też, i to dramatycznie, wielkość skoku, w sposób wykładniczy.
No i w związku z tymi cechami, czyli:
1. mnożącą się mnogością rozgałęzień,
2. oraz wykładniczym wzrostem mnożnika
\(\displaystyle{ q}\) —
—
\(\displaystyle{ Rzeszoto}\) nie nadaje się za bardzo do otrzymywania kompletnego zestawu
p-liczb, ale do szukania wybranych pod pewnym kątem liczb, zbudowanych z setek tysięcy cyfr, i posiadających zadane kongruencje w stosunku do dobranych liczb, wcześniej otrzymanych w danej gałęzi pod-procedury... Proste?
Na koniec:
— nazwa
\(\displaystyle{ Rzeszoto}\) (inaczej przetak) nawiązuje oczywiście do Eratostenesa, ale o ile sito jest wyposażone w oczka jak najdrobniejsze, to przetaki — wręcz przeciwnie: oka mają takie, że i palec tam włożyć można. Stąd też i ludowe powiedzonko:
—
Dziurawy jak rzeszoto...