Wzrost energii kinetycznej a zużycie paliwa
Od dawna frapuje mnie następujące zagadnienie: Załóżmy, ze pojazd (np statek kosmiczny) porusza się w próżni, tak że opory ruchu są zaniedbywalne. Silnik odrzutowy pracuje w jednostajny sposób, spalając cały czas taką samą ilość paliwa w jednostce czasu. Przypuszczam, zę pojazd będzie poruszał się ze stałym przyspieszeniem. Energia kinetyczna rośnie do kwadratu prędkości. Zatem energia zawarta w spalonym paliwie będzie w każdej sekundzie taka sama, a uzyskiwana przez statek enrgia kinetyczna będzie rosłą wykładniczo. Czy dojdzie do tego, ze w kolejnej sekundzie wzrost energii kinetyczniej statku będzie większy niż energia zawarta w paliwie zużytym w tej sekundzie?
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Jest proporcjonalna i liniowo.Przemek7 pisze:Energia kinetyczna rośnie do kwadratu prędkości. Zatem energia zawarta w spalonym paliwie będzie w każdej sekundzie taka sama, a uzyskiwana przez statek energia kinetyczna będzie rosłą wykładniczo. Czy dojdzie do tego, ze w kolejnej sekundzie wzrost energii kinetycznej statku będzie większy niż energia zawarta w paliwie zużytym w tej sekundzie?
Nie dojdzie.
W takim zadaniu dobrze jest uwzględnić to, że masa pojazdu maleje (
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/R%C3%B3wnanie_MieszczerskiegoKod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wz%C3%B3r_Cio%C5%82kowskiegoEdit:
Było błędnie: Jest proporcjonalna i kwadratowo.
Re: Wzrost energii kinetycznej a zużycie paliwa
Mogę prosić o rozwinięcie odpowiedzi: Dlaczego nie dojdzie, skoro paliwa zużywa się tyle samo w jednostce czasu, a energia rośnie do kwadratu? Rozważam tutaj nie prawidziwy statek kosmiczny, który składa się w większości z paliwa, tyllko hipotetyczny, gdzie wagę paliwa mozna zaniedbać.
-
SlotaWoj
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
Re: Wzrost energii kinetycznej a zużycie paliwa
- Już pisałem, że energia nie rośnie do kwadratu prędkości, tylko jest proporcjonalna do kwadratu prędkości.
- Nie dojdzie ze względu na zasadę zachowania energii.
- Masy paliwa nie można zaniedbać, bo napęd rakietowy jest realizacją zasady zachowania pędu, a nie ma pędu bez masy.
Te trzy punkty są dla mnie zrozumiałe.
Musze zapytać inaczej: Rozważmy taki przypadek: wymyślono silnik który jako paliwo używa antymaterii, która jest bardzo wydajna energetycznie. Nie emituje gazów odrzutowych, tylko promieniowanie np światło. Jesli statek ma masę \(\displaystyle{ 1}\) tony, to ile trzeba mieć energii zawartej w paliwie (co najmniej!-czyli zakładając \(\displaystyle{ 100\%}\) sprawnosc silnika- to dla uproszczenia), zeby nadać mu \(\displaystyle{ \Delta V=1m/s}\)?. \(\displaystyle{ 500 J}\) ?
A \(\displaystyle{ \Delta V=100 m/s}\)? \(\displaystyle{ 5}\) Czy \(\displaystyle{ 50.000 J}\)? Czy \(\displaystyle{ 5.000.000 J}\) ?.
Musze zapytać inaczej: Rozważmy taki przypadek: wymyślono silnik który jako paliwo używa antymaterii, która jest bardzo wydajna energetycznie. Nie emituje gazów odrzutowych, tylko promieniowanie np światło. Jesli statek ma masę \(\displaystyle{ 1}\) tony, to ile trzeba mieć energii zawartej w paliwie (co najmniej!-czyli zakładając \(\displaystyle{ 100\%}\) sprawnosc silnika- to dla uproszczenia), zeby nadać mu \(\displaystyle{ \Delta V=1m/s}\)?. \(\displaystyle{ 500 J}\) ?
A \(\displaystyle{ \Delta V=100 m/s}\)? \(\displaystyle{ 5}\) Czy \(\displaystyle{ 50.000 J}\)? Czy \(\displaystyle{ 5.000.000 J}\) ?.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2017, o 23:47 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
Żeby zanihilować antymaterię, potrzebujemy materii. Jedno i drugie też ma masę, tak jak zwykłe paliwo. Poza tym za dużo science fiction, anihilacja aż taka super energetycznie nie jest...Przemek7 pisze:Rozważmy taki przypadek: wymyślono silnik który jako paliwo używa antymaterii, która jest bardzo wydajna energetycznie. Nie emituje gazów odrzutowych, tylko promieniowanie np światło.
\(\displaystyle{ \Delta E_k=\frac{mv_2^2}{2}-\frac{mv_1^2}{2}=\frac{m}{2}\Delta v(2v_1+\Delta v)}\)Jesli statek ma masę \(\displaystyle{ 1}\) tony, to ile trzeba mieć energii zawartej w paliwie (co najmniej!-czyli zakładając \(\displaystyle{ 100\%}\) sprawnosc silnika- to dla uproszczenia), zeby nadać mu \(\displaystyle{ \Delta V=1m/s}\)?.
\(\displaystyle{ v_1}\) to prędkość od której liczysz przyrost. Niestety bez tej informacji wydatku energetycznego nie obliczysz - zależy on od prędkości w danej chwili. Im większa prędkość tym więcej energii potrzebujemy na jej zwiększenie (niektórzy uważają, że takie coś to tylko w teorii względności występuje i się dziwią co to tam za dziwy są... newtonowska energia aż tak bardzo nie różni się od relatywistycznej). Nie mam natomiast zielonego pojęcia skąd wziąłeś to:
albo to:Czy dojdzie do tego, ze w kolejnej sekundzie wzrost energii kinetyczniej statku będzie większy niż energia zawarta w paliwie zużytym w tej sekundzie?
Energia kinetyczna uzyskiwana w czasie każdej sekundy będzie dokładnie taka sama (przy założeniach o jednostajnym spalaniu). Nie mieszaj energii kinetycznej z prędkością. Co więcej jeśli przyrost energii jest stały, to z całą pewnością ruch nie będzie jednostajnie przyspieszony. Zakładając, że masa będzie stała (co jest oczywiście założeniem kompletnie bezsensownym) mamy:Zatem energia zawarta w spalonym paliwie będzie w każdej sekundzie taka sama, a uzyskiwana przez statek enrgia kinetyczna będzie rosłą wykładniczo.
\(\displaystyle{ \frac{\textsf{d}E_k}{\textsf{d}t}=mva}\),
czyli przyspieszenie:
\(\displaystyle{ a(t)=\frac{1}{mv(t)}\frac{\textsf{d}E_k}{\textsf{d}t}}\)
jest odwrotnie proporcjonalne do prędkości, bo szybkość zmian energii kinetycznej \(\displaystyle{ \frac{\textsf{d}E_k}{\textsf{d}t}}\) jest stała.
Myślę, że już zrozumiałem to zagadnienie, z dużą pomocą Waszych wypowiedzi, za które bardzo dziękuję.
Powiem na takim przykładzie: czytałem że sonda New Horizons waży około 450 kg, Ma 77 kg paliwa, co umożliwia zmianę prędkości o 290 m/s. Można oszacować ile, energii zawiera 77 kg paliwa. Można też wyliczyć, ile wynosi zmiana energii kinetycznej sondy pomiędzy 0 m/s a 290 m/s. albo pomiędzy 15 km/s a 15,29 km/s albo pomiędzy 50 km/s a 50,29 km/s, Prędkość zależy zresztą od układu odniesienia. Przyjmowałem, ze masa sondy jest stała, i zyskuje ona energię kinetyczną, a przy odpowiednio dużej prędkości ten przyrost jest większy niż energia zawarta w paliwie. Mój błąd polegał na tym, że przyjmowałem stała masę sondy, a zapomniałem, że jednocześnie energia kinetyczna paliwa wyrzuconego przez silnik zmniejsza się w układzie odniesienia, w którym wzrasta prędkosc sondy, tak ze cała energia układu zapewne jest zachowana.
Powiem na takim przykładzie: czytałem że sonda New Horizons waży około 450 kg, Ma 77 kg paliwa, co umożliwia zmianę prędkości o 290 m/s. Można oszacować ile, energii zawiera 77 kg paliwa. Można też wyliczyć, ile wynosi zmiana energii kinetycznej sondy pomiędzy 0 m/s a 290 m/s. albo pomiędzy 15 km/s a 15,29 km/s albo pomiędzy 50 km/s a 50,29 km/s, Prędkość zależy zresztą od układu odniesienia. Przyjmowałem, ze masa sondy jest stała, i zyskuje ona energię kinetyczną, a przy odpowiednio dużej prędkości ten przyrost jest większy niż energia zawarta w paliwie. Mój błąd polegał na tym, że przyjmowałem stała masę sondy, a zapomniałem, że jednocześnie energia kinetyczna paliwa wyrzuconego przez silnik zmniejsza się w układzie odniesienia, w którym wzrasta prędkosc sondy, tak ze cała energia układu zapewne jest zachowana.