Tablice ze wzorami na maturze
- BelAir
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
Na stronie CKE znalazłem cos takiego ... fizyka.pdf i wydaje mi się, że to samo będzie na głównej maturze. Czy ktoś jest w stanie zanalizować, których wzorów tutaj brakuje a warto je znać i pamietać? Uczę się fizyki samodzielnie i nie umiem tego ocenić.
-
Gouranga
- Użytkownik

- Podziękował: 11 razy
Nie widzę tu podstawowego wzoru na drogę z prędkością początkową \(\displaystyle{ S = v_0t - \frac{at^2}{2}}\) czy jakoś tak, poza tym pobieżnie przejrzałem i brakuje mi tu zasady zachowania energii, zasady zachowania pędu i wzorów z zakresu prądu elektrycznego (prawo Ohma itp.)
- AiDi
- Moderator

- Podziękował: 49 razy
A jak chciałbyś je skrótowo zapisać? Nie da się, trzeba jakimś zdaniem po polskiemu, na to nie ma miejsca w takich skrótowych tablicach.Gouranga pisze:brakuje mi tu zasady zachowania energii, zasady zachowania pędu
-
mac18
- Użytkownik

- Podziękował: 88 razy
Będziesz pisał nową podstawę ?tomekdan pisze:Na stronie CKE znalazłem cos takiego ... fizyka.pdf i wydaje mi się, że to samo będzie na głównej maturze. Czy ktoś jest w stanie zanalizować, których wzorów tutaj brakuje a warto je znać i pamietać? Uczę się fizyki samodzielnie i nie umiem tego ocenić.
Wzory, które podał Gouranga są na tej karcie.
Jest kilka wzorów, ale wszystkie można wyprowadzić z podanych. Nie ma co sobie zawracać głowy.
Ewentualnie rzuty jak nie umiesz wyprowadzić, prace w przemianie izobarycznej ( drugi wzór ), pojemność elektryczna kuli, praca w polu elektrycznym w zależności od zmian potencjałów, względna przenikalność elektryczna może być, gęstość powierzchniowa, przyspieszenie w polu elektrostatycznym, łączenie ogniw [szeregowo, równolegle] zmiana zakresu mierników, rozszerzalność cieplna, zależność oporu od temperatury.
-
mac18
- Użytkownik

A ktoś może wie, jaką kartę wzorów dostaną osoby piszący maturę z fizyki rozszerzonej, których obejmuje stara podstawa programowa ?
-
mac18
- Użytkownik

To idź się uczyć 50 wzorów na pamięć. Matura nie ma sprawdzać kto jak wykuł wzory, tylko czy umie je stosować. Poza tym zadania otwarte na liczenie to jakieś 2/3 wszystkich zadań.pvnrt pisze:Te tablice to jakieś jaja. Wszystkie wzory podane na talerzu...wogóle po co ta matura z fizyki
-
pvnrt
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
No właśnie chyba się mylicie. W tym roku zadania były wyjątkowo banalne. Zero myślenia, tylko podstawianie. Zastanawia mnie tylko, dlaczego nie ma wzorów chemicznych...
-- 20 maja 2015, o 15:15 --
Gdyby te zadania były z poziomu np. I st. OFa to wzory jak najbardziej...-- 20 maja 2015, o 15:24 --Między innymi dzięki takiemu podejści, polska gospodarka nie posiada rzadnej, liczącej się na świecie marki.
-- 20 maja 2015, o 15:15 --
Gdyby te zadania były z poziomu np. I st. OFa to wzory jak najbardziej...-- 20 maja 2015, o 15:24 --Między innymi dzięki takiemu podejści, polska gospodarka nie posiada rzadnej, liczącej się na świecie marki.
- AiDi
- Moderator

Nie, nie mylimy się. Sam jestem fizykiem a niektórych tych wzorów nie pamiętam.pvnrt pisze:No właśnie chyba się mylicie.
Zadania z OFa wymagają dokładnie tych samych wzorów co te z matury.Gdyby te zadania były z poziomu np. I st. OFa to wzory jak najbardziej...
Chyba sobie żartujesz. Nie mamy marki bo nie wkuwamy wzorów na pamięć. Serio? Poza tym pisze się "żadnej", a nie "rzadnej".Między innymi dzięki takiemu podejści, polska gospodarka nie posiada rzadnej, liczącej się na świecie marki.
-
pvnrt
- Użytkownik

- Podziękował: 10 razy
AiDi,
Albo dostajemy wzory i dostajemy wymagające zadania, albo nie dostajemy wzorów, wkuwamy je i dostajemy niewymagające zadania. Nie wiem czy już mnie rozumiesz...Przy naszym poziomie matury powinno się wkuwać te wzory. Ja oczywiście jestem za pierwszą opcją.
A co do ostatniego, to widze, że nie jesteś świadomym obywatelem.
Albo dostajemy wzory i dostajemy wymagające zadania, albo nie dostajemy wzorów, wkuwamy je i dostajemy niewymagające zadania. Nie wiem czy już mnie rozumiesz...Przy naszym poziomie matury powinno się wkuwać te wzory. Ja oczywiście jestem za pierwszą opcją.
A co do ostatniego, to widze, że nie jesteś świadomym obywatelem.
- AiDi
- Moderator

Nie zawsze matura jest dla wszystkich prosta. Rozumiem, że dla Ciebie zawsze, ale myśl globalnie.pvnrt pisze: Przy naszym poziomie matury powinno się wkuwać te wzory.
Bądź łaskaw darować sobie takie komentarze. Nie Tobie to oceniać, praw do tego nikt Ci nie dał.A co do ostatniego, to widze, że nie jesteś świadomym obywatelem.
- NogaWeza
- Użytkownik

- Podziękował: 147 razy
A zatem proponuję zreformować system oświaty w Polsce, każmy wszystkim uczyć się wzorów na pamięć, przecież to tak efektywny sposób nauki (przy okazji moglibyśmy się też uczyć słówek na polski, żeby potem umieć szpanować wiedzą na forum nie robiąc przy tym błędów ortograficznych). Swoją drogą chętnie przeczytam, jak według Ciebie to, nie wkuwamy wzorów na pamięć czy też dostajemy za łatwe zadania na maturze ma się do tego, że nie posiadamy liczącej się na świecie marki.