Hej.
Zastanawiam się czy osoba, która w liceum miała tylko elementy rozszerzenia z fizyki jest w stanie poradzić sobie na studiach, gdzie trochę tej fizyki jest? Od razu mówię, że nie zamierzam jej zdawać na maturze, bo piszę jeszcze inne przedmioty, które także umożliwiają dostanie się na upatrzony kierunek. Myślicie, że osoba, która na typowym profilu mat-fiz nie była jest w stanie poradzić sobie na studiach gdzie jest fizyka?
Oczywiście planuję zacząć powtarzać fizykę na rozszerzonym poziomie. Jakie polecacie zbiory zadań i książki z teorią?
Może pytanie dziwne, bo matury nie zdaję z fizyki i stresować się nie muszę, ale boję się, że jeśli dostanę się na ten kierunek to sobie nie poradzę... Za wszelkie wskazówki i porady serdecznie dziękuję
Podszkolenie się w fizyce.
-
damS
- Użytkownik

- Podziękował: 38 razy
Co do poziomu co jest na studiach to za bardzo się nie orientuje, ale książki które mogą bardzo pomóc w powtórzeniu materiału, to wg. mnie:
-5 tomów "Podstawy Fizyki" Resnick'a
-oraz zbiory z Operonu, 3 Tomy
Jak przerobisz wszystkie zadania z tych książek(z pełnym zrozumieniem) to możesz startować do matury rozszerzonej ;p
-5 tomów "Podstawy Fizyki" Resnick'a
-oraz zbiory z Operonu, 3 Tomy
Jak przerobisz wszystkie zadania z tych książek(z pełnym zrozumieniem) to możesz startować do matury rozszerzonej ;p
-
kkk
- Użytkownik

- Podziękował: 59 razy
Ja jestem na kierunku na którym trochę fizyki mam. A w liceum miałem łącznie 3,5 h na 3 lata i to jeszcze poziom mniej niż podstawowy (graliśmy w kalambury, etc.).
No więc na początku było ciężko, ale teraz jak przerobiłem trochę analizy idzie już całkiem spoko.
Nie ma co panikować - dużo ludzi boi się fizy, a mimo wszystko ją zdają.
Co do książek - ja Resnicka osobiście nie polecam. Stron dużo, a jak dla mnie, wersja podstawowa pod względem materiału na studia.
Jak masz jakieś pytania, to chętnie odpowiem.
No więc na początku było ciężko, ale teraz jak przerobiłem trochę analizy idzie już całkiem spoko.
Nie ma co panikować - dużo ludzi boi się fizy, a mimo wszystko ją zdają.
Co do książek - ja Resnicka osobiście nie polecam. Stron dużo, a jak dla mnie, wersja podstawowa pod względem materiału na studia.
Jak masz jakieś pytania, to chętnie odpowiem.