Podręcznik do fizyki do LO

Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 36 razy

Post autor: fanch »

polećcie mi jakis podrecznik, całą serie do liceum , z którego najłatwiej bedzie mi sie samemu nauczyc mozliwie jak najwiecej.

koncze 2 klase, mam podrecznik operona ( ale tylko rozszerzony-ani razu nie otwarty ) zastanawiam się nad kupnem chyba podreczników z nowej ery- słyszałem, ze są dobre.
napiszcie jakie według was są najlepsze, zeby samemu sie z nich uczyc.

pozdrawiam.

[ Dodano: 8 Czerwica 2007, 14:36 ]
nikt nie ma nic do dodania ??
szaku
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: szaku »

Z podręczników typowo "szkolnych" to polecam "Fizykę i astronomię zakres podst. / zakr. rozszerzony" PWN, 3 części; sam je mam w mat-fizie i są naprawdę dobre. Podręczników Nowej Ery do fizy nie znam, więc się nie wypowiem.

Jeśli chcesz się natomiast pouczyć nieco więcej to zaopatrz się w tradycyjne "Podstawy fizyki" Hallidaya, Resnicka i Walkera (5 tomów). Ewentualnie jeśli nie chcesz za dużo wydawać to poszukaj starszego wydania, 2 tomowego, o tym samym tytule (tylko wśród autorów nie ma Walkera) do kupienia np. w antykwariacie lub do znalezienia w necie jako ebook. Dobre są też "Feynmana wykłady z fizyki".

Wszystko zależy od tego czy chcesz startować np. w OF-ie, poduczyć się do maturki czy po prostu interesujesz się fizyką i chcesz się czegoś więcej dowiedzieć. W pierwszym i trzecim przypadku polecam "Podstawy..." i "Feynmana..." , natomiast jeśli się uczysz do maturki to wystarczy Ci podręcznik PWN-u. Wybór należy do ciebie Pozdrawiam i życzę powodzenia
Ostatnio zmieniony 20 cze 2007, o 20:46 przez szaku, łącznie zmieniany 1 raz.
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Post autor: Kris-0 »

nie wiem czy dobrze sie orientuje , ale NowaEra to takie granoatowe czy fioloetowe z czerwonym rogiem i jednym z autorów jest Gaj? jesli tak to oczywiście polecam. dla mnie Nowa Era jest rownie świetna jak Zamkor (3 tomy w tym 1 podstawy wprowadzające i 2 kolejne to rozszerzenie)Poza tym wszystko yak jak napisał szaku
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 16 razy

Post autor: LecHu :) »

Jeśli chcesz się dobrze przygotować do OF'a to do książek które wymienił szaku zaopatrz się w coś do analizy matematycznej :)
Kris-0
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 28 razy

Post autor: Kris-0 »

LecHu pisze:Jeśli chcesz się dobrze przygotować do OF'a to do książek które wymienił szaku zaopatrz się w coś do analizy matematycznej :)
właśnie. np "Matemaytyka wyższa dla początkujacych, zastosowania w fizyce" Zeldowicza jest bardzo dobrą pozycją, choc teraz już rzadzeij dostępną (antykwariaty, może aukcje internetowe)
ODPOWIEDZ