Książka repetytorium fizyki (od podstaw do studiów)

gareneye
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: gareneye »

Witajcie.
W tym roku zaczynam studiować Informatykę na Politechnice i mam pewne obawy. O ile na maturze pisałem m.in. rozszerzona matematykę to boję się o fizykę, z którą do tej pory miałem niewiele do czynienia. Od gimnazjum i przez całe technikum fizykę miałem, tak jakby jej nie było. Nie wiem ile potrzebuję na takich studiach, ale wiem, że na pewno z obecnym stanem wiedzy z fizyki sobie nie poradzę.

Stąd mam pytanie, czy jesteście w stanie mi polecić jakąś literaturę, abym był w stanie sobie to wszystko przyswoić. Może ktoś studiuje to co ja zaczynam i zna wymogi.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Emce1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Emce1 »

Myślę, że na informatyce powinien wystarczyć Resnick i Halliday, który jest napisany tak prosto, że można go zacząć "z biegu", bez żadnej wiedzy fizycznej. Jego wadą jest jednak bardzo elementarne traktowanie materiału. Może też być podręcznik Kąkola, za którym osobiście nie przepadam, bo prezentuje treści dobrane tak, żeby zdobyć zdolność rozwiązania prostych zadań na kolokwium, ale który ma tę zaletę, że jest *legalnie* dostępny w sieci po wpisaniu nazwiska autora w Google. Jeżeli jesteś ambitny i zwyczajnie chcesz ujrzeć fizykę od trochę ciekawszej, mniej *egzaminacyjno-zadaniowej* strony, to polecam Feynmana Wykłady z fizyki. Pomiędzy tymi pozycjami moim zdaniem znajduje się Massalski, który może być trochę nużący, ale to zależne od osobistych preferencji.

No a jeżeli jesteś tytanem pracy (i informatykę, zamiast fizyki, wybrałeś przypadkiem), to do mechaniki bierzesz Misiaka, Nizioła i Mieszczerskiego, do termodynamiki Buchowskiego i Banaszka, do elektromagnetyzmu Griffitha i Funaro, do kwantowej Shankara itp. itd.
gareneye
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: gareneye »

Idealna odpowiedź, bardzo Ci dziękuję!
Teraz już wiem od czego zacząć.
ODPOWIEDZ