Fizyka w zabawkach.

Mekto
Użytkownik
Użytkownik

Fizyka w zabawkach.

Post autor: Mekto »

Witam.. Mam olbrzymią prośbe, please pomóżcie .. mianowicie chodzi mi o temat "Fizyka w domino" czyli jakie prawa i zasady zachodą w tej zabawie itd. (musze zrobic prezentacje) Szukałem w całym niecie informacji na ten temat ale niegdzie nie ma . Pomogłaby mi książka pt. "Einstein na huśtwace", ale nigdzie nie moge jej znaleść. W tej własnie książce jest temat poświęcony domino.. Jeśli ktos posiada informacje na ten temat niech mi pomoże bałagam.. bede bardzo wdzięczny.
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik

Fizyka w zabawkach.

Post autor: Amon-Ra »

Energia potencjalna środka masy kamienia zamienia się w kinetyczną ruchu obrotowego - wychylenie kamienia z położenia równowagi powoduje powstanie niezerowego momentu siły grawitacji, który, zwiększając się w czasie, powoduje powstanie przyspieszenia kątowego i w rezultacie przewrócenie kamienia o cały kąt prosty - to tak w skrócie.
Awatar użytkownika
pOwer
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 2 razy

Fizyka w zabawkach.

Post autor: pOwer »

Polecam ciekawe zabawki fizyczne może znajdziesz urządzonko działające na podobnych zasadach. Polecam, bo niektóre są naprawde ciekawe.

Książka jest w necie tylko bez obrazków. Ściągnij sobie e-mulem kazą itp
Obecnie nakład jest wyczerpany. Popytaj w księgarniach albo bibliotekach może jakiś egzemplarz jest...

Miłego "bawienia"

... czne2.html
http://studia.fuw.edu.pl/lista/doswiadc ... 454d69969a
ODPOWIEDZ