Co po Halliday-u ?

mac18
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 88 razy

Co po Halliday-u ?

Post autor: mac18 »

Hejka,
Przygotowuję się do matury rozszerzonej z fizyki. Powoli kończę już długą przygodę z "Podstawami Fizyki" Halliday-a i zastanawiam się co dalej.

W domu mam Kruczka, Matura na 100% Fizyka i astronomia oraz jestem w stanie pożyczyć "Maturalnie, że zdasz".

Zdecydowanie muszę powtórzyć Prąd zmienny, Pole Magnetyczne, Indukcyjność, Pole Elektryczne oraz Termodynamikę.

Od następnego tygodnia zamierzam poświęcić dzień lub dwa na arkusze. Nie wiem jednak za jaki zbiór teraz się zabrać. Kolega polecił mi:
1. Zbiór zadań maturalnych Alfred Ortyl
2. Fizyka Z. Kamiński dla kandydatów na wyższe uczelnie techniczne
Sam znalazłem :Fizyka Wybór Testów Tom 2 Persony - akurat te tematy, które najgorzej mi idą.
Miał ktoś styczność z tymi zbiorami ? Co polecacie ?
Jelon
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 27 razy

Co po Halliday-u ?

Post autor: Jelon »

Polecam Kruczka. Cholernie trudne i rozwijające zadania, na studiach robi się łatwiejsze niż w tej książce (no chyba że idzie się stricte na fizykę, to tam to nie wiem)
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 18 razy

Co po Halliday-u ?

Post autor: Igor V »

Ja miałem Kruczka i Personę.Obydwa wydają mi się dobre ,ale Kruczek raczej nie na maturę.Pomijając że Halliday do matury wg. mnie bezpośrednio też nie przygotowuje.Bardziej jako dodatek dla zainteresowanych,przejście między szkołą średnią i studiami.Ale skoro skończyłeś serię ,to bardzo dobrze.Ja proponuję Ci robić przede wszystkim arkusze maturalne,choć akurat jesteś w tej niekomfortowej sytuacji że będzie całkowicie zreorganizowana matura ,będzie czas chyba o 0,5 h wydłużony i zamiast 5-7 zadań będzie ich ok 18-24 (mniej liczenia ,dużo więcej teorii,zresztą zobacz sobie na stronie CKE ,bo istnieje już od kilku miesięcy przykładowy arkusz).

Kod: Zaznacz cały

http://fizyczny.net/viewtopic.php?p=205492&highlight=#205492

[url]http://fizyczny.net/viewtopic.php?t=39026[/url]
mac18
Użytkownik
Użytkownik

Co po Halliday-u ?

Ach... zadania w Kruczku są przepiękne, aż chce się siąść i porobić Problem w tym, że mimo wszystko, jest tam sporo zadań, które mi obecnie się nie przydadzą. Być może pod koniec, porobię zadania z kilku działów, a na pewno sięgnę po egzaminy wstępne z dawnych lat, które są na końcu.

Tak to prawda, że Halliday bezpośrednio nie przygotowuje do matury. Jednak z teorii jestem bardzo zadowolony, zadania teoretyczne i praktyczne też dużo dały. Przeczytam jeszcze podręcznik szkolny PWN z fizyki i wyłapię braki programowe.

Przydały by mi się obeznać ze "schematami maturalnymi" więc zabiorę się za poprzednie arkusze, ale nie chciałbym na tym skończyć. Wynik w tym roku jest dla mnie mega ważny, więc jestem zdeterminowany i zrobię wszystko co trzeba. Nie wiem tylko co... Sporo jest tych zbiorów, każdy co innego poleca ( co jest oczywiści naturalne, każdy ma inny gust ).

Za jaki zbiór byście się teraz zabrali ?

"Matura na 100% Fizyka i astronomia" - zrobię to sobie szybciutko ( 270 zadań), fajne zadanka, chociaż za dużo miejsca poświęcili podstawie, wyłapię co idzie mi słabo co dobrze. Pożyczyłem zbiór z operonu, 2 część i akurat tematy z magnetyzmu i prądu zmiennego wyrwane . Zawsze mogę coś dokupić.

Jak coś to, zdaje jeszcze starą podstawą programową. Ciekawe jaki będzie poziom trudności.
mac18
Użytkownik
Użytkownik

Co po Halliday-u ?

Polecacie Medyka ?
... rers_id=24
Snayk
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 25 razy

Co po Halliday-u ?

Post autor: Snayk »

Ja Ci polecam

Zbiór zadań z fizyki dla maturzystów i kandydatów na studia
Bolesław Fabiański, Andrzej Paczkowski

735 zadań bez lipy.
Niektóre wymagają na prawdę dobrze rozumianego materiału.
Swego czasu wyciąłem sobie parę zadań z tego zbioru i zrobiłem z nich listy zadań, takie listy z zadaniami z różnych działów do poćwiczenia w pdfie. Jak chcesz to napisz priv to Ci wyśle.

Oczywiście przy 700 zadaniach, tylko niewielka część z nich jest i w ogóle praktycznie może być rozwiązana krok po kroku, w reszcie podane są tylko wyniki.
ODPOWIEDZ