Witam! Chodzę obecnie do 2 klasy liceum i pracujemy na fizyce z podręcznikami Nowej Ery. Są one jednak za mało ambitne i szukam serii podręczników, który może nawet odbiegać od podstawy programowej liceum, ale w którym wszelkie zagadnienia fizyczne są solidnie przedstawione i wyjaśnione. Słyszałem, że podręczniki Hallidaya są godne uwagi. Co o nich myślicie? Jakie inne pozycje są godne uwagi? Najbardziej kusi mnie wspomniana seria "Podstawy fizyki"- czy najlepiej byłoby zakupić wydanie najnowsze, czy też nie ma to większego znaczenia?
Dzięki za odpowiedzi
Ambitniejszy podręcznik do fizyki- liceum
- karolex123
- Użytkownik

- Podziękował: 39 razy
-
janusz47
- Użytkownik

- Podziękował: 30 razy
Pięciotomowy Halliday jest za obszerny dla liceum są to podręczniki akademickie.
Dla Liceum i prrzygotowania się do Matury proponuję
trzy tomy Fizyki i Astronomii Mariana Kozielskiego i dwutomowy zbiór zadań tego samego autora i Ryszarda Siegoczyńskiego. Wydawnictwo Szkolne PWN.
oraz rozwiązywanie zadań z arkuszy maturalnych.
Dla Liceum i prrzygotowania się do Matury proponuję
trzy tomy Fizyki i Astronomii Mariana Kozielskiego i dwutomowy zbiór zadań tego samego autora i Ryszarda Siegoczyńskiego. Wydawnictwo Szkolne PWN.
oraz rozwiązywanie zadań z arkuszy maturalnych.
- karolex123
- Użytkownik

A gdzie mogę dostać wspomniane książki? Widzę, że nie są za bardzo dostępne w księgarniach internetowych, zdaje się, że uległy przedawnieniu (jeśli nie, niech ktoś mnie poprawi). Jeżeli ktoś ma inne propozycje to śmiało wezmę je pod uwagę
-
daras170
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Skoro kusi Cię ten Haliday, to wystarczy nawet stare wydanie dwutomowe, przecież fizyka się nie zmieniła a kupisz je za parę złotych zamiast 2 setek. Poza tym są też biblioteki, poszperaj w internecie.
- karolex123
- Użytkownik