Rozwinięcie w szereg Fouriera

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
ak-47
Użytkownik
Użytkownik

Rozwinięcie w szereg Fouriera

Post autor: ak-47 »

Rozwinąć w szereg Fouriera funkcję

\(\displaystyle{ f \left( x \right) = \begin{cases} 1 \quad dla\quad x\in \left( - \frac{\pi}{2} , \frac{\pi}{2} \right) \\ 0\quad x\in \left[ -\pi , \pi \right] \backslash \left( - \frac{\pi}{2} , \frac{\pi}{2} \right) \end{cases}}\)

Otrzymałem

\(\displaystyle{ f \left( x \right) =\frac{1}{4}+\frac{2}{\pi} \cos ⁡ \left( x \right) -\frac{2}{3\pi} \cos ⁡ \left( 3x \right) +\frac{2}{5\pi} \cos ⁡ \left( 5x \right) -\frac{2}{7\pi} \cos ⁡ \left( 7x \right) +\ldots}\)

Chcę pomóc znajomemu i rozwiązać jeden przykład z tego zagadnienia z komentarzem. Nie ukrywam, że trochę czasu już upłynęło po ukończeniu studiów i nie jestem pewien czy czegoś tutaj nie pominąłem lub zrobiłem źle.
wycięto nieregulaminowy link-- 5 cze 2014, o 19:05 --Nikt nie jest w stanie potwierdzić bądź zaprzeczyć? Nie ukrywam, że mi zależy.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2014, o 13:45 przez , łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
ODPOWIEDZ