Bardzo prosze o pomoc w wyjasnienu mi sensownie tego zadania??
W piwnicy stoją dwie 77 litrowe beczki. Pierwsza pełna wody, a druga pusta. Z pierwszej beczki przez otwor w dnie ubyły w pierwszej sekundzie 4 litry wody, a w kazdje nastepnej ubywa o 0,2 litra mniej niz w poprzedniej. Jednoczesnie do drugiej beczki wlało sie z kranu w pierwszej sekundzie 1,5 litra wody, a w kazdej nastepnej przybywa 0,5 litra niz w poprzedniej.
Po ilu sekundach w kazdej beczce bedzie tyle samo wody.
W odpowiedziach pisze 11 sekund!
Praktyczne zastosowanie ciągu arytmetycznego.
W obydwu przypadkach masz do czynienia z ciagmi arytmetycznymi. pierwszy z nich jest ciagiem rosnacym o wyrazie poczatkowym a1=4 i roznicy r=0,2. drugi ciag jest rosnacy o b1=1,5 i r=0,5.
teraz musisz tylko ulozyc odpowiednie rownanie. przyda Ci sie do tego wzor na sume poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego. pamietaj rowniez o tym, ze an=a1+(n-1)r.
teraz musisz tylko ulozyc odpowiednie rownanie. przyda Ci sie do tego wzor na sume poczatkowych wyrazow ciagu arytmetycznego. pamietaj rowniez o tym, ze an=a1+(n-1)r.
wg. mnie
pierwszy ciąg jest malejący a1=4 r=(-0,2)
drugi ciąg jest rosnący b1=1,5 r=0,5
może się myle...
pierwszy ciąg jest malejący a1=4 r=(-0,2)
drugi ciąg jest rosnący b1=1,5 r=0,5
może się myle...
-
korzyb
Najlepiej to bym prosił rozwiazanie tego zadania, na jutro mam go zrobic a juz nie wiem jak sie do niego zabrac !!??? POMOCY jak cos to na gg nawet. Moj numer 4727957