Zacznijmy od \(\displaystyle{ a}\). Czy rozumiesz co trzeba zrobić w zadaniu? Ogólnie to za \(\displaystyle{ n}\) trzeba podsadzić odpowiednią liczbę (a konkretnie to kładziemy \(\displaystyle{ n=3}\) a potem \(\displaystyle{ n=6}\) i gotowe). Czy rozumiesz co oznacza zapis \(\displaystyle{ a_n}\)?
Wydaje mi się, że \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 1 }\).
Więc czy dobrym rozwiązaniem byłoby w b: \(\displaystyle{ a_3= -3}\) i \(\displaystyle{ a_6= 36}\)?
Nie wiem czy dobrze to rozumuje
Ostatnio zmieniony 16 mar 2020, o 22:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Nie można być równym \(\displaystyle{ -1}\) i \(\displaystyle{ 1}\) jednocześnie. Musisz się zdecydować na coś. A decyzję podejmuje się na bazie warunku opisanego obok wzoru. Liczba \(\displaystyle{ n=1}\) jest nieparzysta zatem \(\displaystyle{ a_1=-1}\) bo dla nieparzystych \(\displaystyle{ n}\) mamy \(\displaystyle{ a_n=-n}\).
Więc czy dobrym rozwiązaniem byłoby w b: \(\displaystyle{ a_3= -3}\) i \(\displaystyle{ a_6= 36}\)
xxwonderlandx pisze: 16 mar 2020, o 19:03
Więc czy dobrym rozwiązaniem byłoby w b: \(\displaystyle{ a_3= -3}\) i \(\displaystyle{ a_6= 36}\)?
Nie wiem czy dobrze to rozumuje