Oczywiście mając w pamięci, że wyrazy muszą być całkowite, to i tak wyniki są dalekie od poprawnych, gdyż przedział \(\displaystyle{ a_n}\) spełniających te nierówność jest \(\displaystyle{ \left\langle 3;40 \right\rangle}\)
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2017, o 18:22 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 5 razy.
Powód:Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
W treści zadania różnica jest równa \(\displaystyle{ 2}\), a nie \(\displaystyle{ 3}\).
Pomyliłeś najwyraźniej \(\displaystyle{ a_1}\) z \(\displaystyle{ r}\).
Premislav pisze:W treści zadania różnica jest równa \(\displaystyle{ 2}\), a nie \(\displaystyle{ 3}\).
Pomyliłeś najwyraźniej \(\displaystyle{ a_1}\) z \(\displaystyle{ r}\).
Faktycznie! Lecz niestety wyniki nadal wydają się być złe, a ja nadal nie potrafię znaleźć tutaj błędu.
Czyli to też wygląda dobrze.
Skoro \(\displaystyle{ a_1=3, r=2}\), to \(\displaystyle{ a_n=a_1+(n-1)r=3+2(n-1)=2n+1}\)
i wystarczy, że policzysz, dla ilu \(\displaystyle{ n \in \NN^+}\) zachodzą obie nierówności: \(\displaystyle{ 2n+1>5\\2n+1<81}\)
Jak dla mnie jest \(\displaystyle{ 37}\) takich liczb. Nie wiem, co to za wielkie liczby dalej się u Ciebie pojawiają.
Premislav pisze: dla ilu \(\displaystyle{ n \in \NN^+}\) zachodzą obie nierówności: \(\displaystyle{ 2n+1>5\\2n+1<81}\)
Jak dla mnie jest \(\displaystyle{ 37}\) takich liczb.