Ciąg z logarytmami

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
Szakul1
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 50 razy

Ciąg z logarytmami

Post autor: Szakul1 »

Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ a>0 \wedge a \neq 1}\) oraz \(\displaystyle{ x>0 \wedge x \neq 1}\) to równanie:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\log _{a}x } + \frac{1}{\log ^{2} _{a}x } + \frac{1}{\log ^{3} _{a}x } + ... + \frac{1}{\log ^{100} _{a}x } = \frac{5050}{\log _{a}x }}\)
jest prawdziwe.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2017, o 00:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Złamanie punktu III.5.5 Regulaminu. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 195 razy

Ciąg z logarytmami

Post autor: Premislav »

Zauważ, że po lewej stronie masz sumę \(\displaystyle{ 100}\) wyrazów ciągu geometrycznego
o ilorazie \(\displaystyle{ \frac{1}{\log_a x}}\)
Zastosuj wzór na sumę i potem działaj.
Szakul1
Użytkownik
Użytkownik

Ciąg z logarytmami

No dobra. Dla skrótu będę pisał samo log.
\(\displaystyle{ S= \frac{1- \frac{1}{\log ^{100} } }{1- \frac{1}{\log }} \cdot \frac{1}{\log } = \frac{ \frac{\log ^{100}-1}{\log ^{100} } }{ \frac{\log -1}{\log } } \cdot \frac{1}{\log }= \frac{\log ^{100}-1 }{\log ^{101}-\log ^{100} }}\)
nie wiem czy dobrze i nie wiem co dalej.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2017, o 00:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik

Ciąg z logarytmami

Teraz widzę, że coś nie tak z treścią zadania. Weźmy \(\displaystyle{ a=x=2}\)
i mamy po lewej stronie tezy
\(\displaystyle{ \underbrace{1+\dots+1}_{100}=100}\)
a po prawej stronie \(\displaystyle{ 5050.}\) Na pewno dobrze to przepisałeś?
Szakul1
Użytkownik
Użytkownik

Re: Ciąg z logarytmami

Raczej tak pewności nie mam. Dziś rano sprawdzę jak mają zapisane w klasie.-- 19 cze 2017, o 10:21 --Tak jest dobrze napisane.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik

Pomyślałem sobie, że może wygodniej będzie, jeżeli
zauważymy, że
\(\displaystyle{ \frac{1}{\log_a x} =\log_x a}\) - wynika to natychmiast ze wzoru na zamianę podstawy logarytmu. Poza tym warto zauważyć, że \(\displaystyle{ 1+2+\dots+100=5050}\) ze wzoru na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego. Ja myślę, że jednak trochę źle przepisałeś lub trochę źle ten napis interpretujemy, ale jestem dosyć spostrzegawczy, więc wymyśliłem już, jak to miało być. Mianowicie powinno być tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\log _{a}x } + \frac{1}{\log _{a^2}x } + \frac{1}{\log _{a^3}x } + ... + \frac{1}{\log _{a^{100}}x } = \frac{5050}{\log _{a}x }}\)
tj. potęgi mają dotyczyć podstawy logarytmu, a nie całego wyrażenia, tj. nie chodzi o \(\displaystyle{ (\log_a x)^2}\) itd.
No to teraz właśnie zauważmy, że
\(\displaystyle{ \frac{1}{\log_a b} =\log_b a}\) dla \(\displaystyle{ a,b>0, a, b \neq 1}\)
Czyli po skorzystaniu z tego lewa strona wygląda tak:
\(\displaystyle{ \log_x a+\log_x a^2+\dots+\log_x a^{100}}\)
zaś prawa tak:
\(\displaystyle{ 5050\log_x a}\)
Teraz wystarczy najpierw po lewej stronie skorzystać wielokrotnie ze wzoru\(\displaystyle{ \log_a b^c=c\log_a b}\) dla\(\displaystyle{ c \ge 0, a,b>0, a,b \neq 1}\) a to daje nam
\(\displaystyle{ L=\log_x a(1+2+\dots+100)}\)
a potem zwinąć \(\displaystyle{ 1+2+\dots+100}\) ze wzoru na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego (jak nic wychodzi \(\displaystyle{ 5050}\) i zadanie skończone).
Szakul1
Użytkownik
Użytkownik

Możliwe, bo teraz jak to napisałeś to wszystko jest logiczne i się zgadza. No nic, dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ