Zdanie Udwodnić jeśli zbiór X jest nieskończony...
Zdanie Udwodnić jeśli zbiór X jest nieskończony...
Udowodnić, że jeśli zbiór \(\displaystyle{ X}\) jest nieskończony, a jego podzbiór \(\displaystyle{ Y}\) jest skończony, to istnieje bijektywne odwzorowanie \(\displaystyle{ X \setminus Y}\) na \(\displaystyle{ X}\).
Ostatnio zmieniony 11 cze 2024, o 21:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Janusz Tracz
- Użytkownik

- Podziękował: 82 razy
Re: Zdanie Udwodnić jeśli zbiór X jest nieskończony...
Zobacz komentarz do podobnego zadania kilk:
Mimo, że odpowiedź została uznana za zbytecznie skomplikowaną to pokazuje ona jak taką bijekcję konstruować w ogólności. Ponadto nie ma znaczenia, czy \(\displaystyle{ |X|=\aleph_0}\), czy też \(\displaystyle{ |X|}\) jest większym kardynałem.Janusz Tracz pisze: 28 lis 2022, o 19:11 Patrz rysunek. Ogólny pomysł jest taki, że zbiory \(\displaystyle{ \NN}\) oraz \(\displaystyle{ \NN \setminus \left\{ \text{kilka elementów}\right\} }\) są bardzo podobne. Więc "zwykle" \(\displaystyle{ \text{id}}\) będzie dobra jako bijekcja. Ale mamy kilka niechcianych elementów w przeciwdziedzinie (czerwone \(\displaystyle{ x}\)-sy). Więc wybrałem zbiór nieskończony którego najmniejszy element jest większy od największego niechcianego \(\displaystyle{ x}\)-sa (zielony zbiór). Więc idę sobie identycznością, aż napotkam pierwszego niechcianego gościa w przeciwdziedzinie. Wtedy zapisać przypisać mu właśnie tę niechcianą wartość przypisuję pierwszą wartość z zielonego zbioru. I kontynuuję, aż znów nie spotkam niechcianej wartości. Po pewnym skończonym czasie przypiszę ostatniej niechcianej wartości coś z zielonego zbioru unikając tym samym kłopotu, iż wartość ta miała by się znaleźć w obrazie. Jednak po pewnym czasie w dziedzinie zacznę napotykać zielone wartości którym nie będę mógł przypisać tego samego by nie popsuć injektywności. To jednak nie problem bo zbiór zielony był nieskończony więc mogę przypisać wartość najmniejszą z zielonego zbioru która nie została jeszcze wykorzystana.