Hej,
wiecie moze jak udowodnić, ze kazda grupa skończona cykliczna jest izomorficzna z \(\displaystyle{ \ZZ_n}\)?
pozdrawiam,
freeze
zadanie z teorii grup
- kuch2r
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
zadanie z teorii grup
Niech G bedzie grupa skonczona cykliczna.
Niech \(\displaystyle{ |G|=n}\) i \(\displaystyle{ G=\{1,g,g^2,\ldots,g^{n-1}\},g^n=1}\)
\(\displaystyle{ f: \mathbb{G} \mathbb{Z}_n}\)
Zauwazmy ze funkcja:
\(\displaystyle{ f(g^n)=n}\)
jest bijekcja.
Zatem \(\displaystyle{ (\mathbb{G},\cdot),(\mathbb{Z}_n,+_{n})}\) sa izomorficzne
Niech \(\displaystyle{ |G|=n}\) i \(\displaystyle{ G=\{1,g,g^2,\ldots,g^{n-1}\},g^n=1}\)
Zauwazmy ze funkcja:
jest bijekcja.
Zatem \(\displaystyle{ (\mathbb{G},\cdot),(\mathbb{Z}_n,+_{n})}\) sa izomorficzne
-
freeze2
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
zadanie z teorii grup
Dziękuję bardzo!kuch2r pisze:Niech G bedzie grupa skonczona cykliczna.
Zauwazmy ze funkcja:
jest bijekcja.
Rozumiem, że n z \(\displaystyle{ f(g^n)=n}\), jest różne od n z \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_n}\)?
A da sie jakoś łatwo na podstawie tego twierdzenia pokazać, że istnieje dokładnie
jedna grupa rzędu 3?
pozdrawiam,
freeze
- kuch2r
- Użytkownik

zadanie z teorii grup
\(\displaystyle{ g^n}\) rozumiemy jako element neutralny w \(\displaystyle{ (\mathbb{G},\cdot)}\) natomiast \(\displaystyle{ n}\) jest rozumiane jako element neutralny w \(\displaystyle{ (\mathbb{Z}_n,+_{n})}\)
Mozesz dokladniej sprecyzowac swoje pytanie ?
czy ta grupa ma byc izomorficzna z jakas inna grupa ??
Mozesz dokladniej sprecyzowac swoje pytanie ?
-
freeze2
- Użytkownik

zadanie z teorii grup
Hmm, to przestałęm rozumieć tą funkcję. Czy ona przyporządkowuje elementowi neutralnego w grupie \(\displaystyle{ G}\) element neutralny w \(\displaystyle{ \ZZ_n}\)? Przepraszam, że ciemny jestem, ale trochę niejasna jest dla mnie ta bijektywność. Rozumiem, że dla \(\displaystyle{ k > n}\) mogę element z grupy \(\displaystyle{ G}\) zapisać jakokuch2r pisze:\(\displaystyle{ g^n}\) rozumiemy jako element neutralny w \(\displaystyle{ (\mathbb{G},\cdot)}\) natomiast \(\displaystyle{ n}\) jest rozumiane jako element neutralny w \(\displaystyle{ (\mathbb{Z}_n,+_{n})}\)
\(\displaystyle{ g^k = g^{qn+r} = g^{nq} \cdot g^r=g^r}\)
i myślałem, ze to mi wskazuje na izomorfizm z \(\displaystyle{ \ZZ_n}\), ale teraz przestałem troche rozumieć
Zadanie brzmi dokładnie tak jak napisałem :/, czyli pokazac, że istnieje dokładnie jedna grupa rzędu 3.Mozesz dokladniej sprecyzowac swoje pytanie ?
pozdrawiam serdecznie
- kuch2r
- Użytkownik

zadanie z teorii grup
\(\displaystyle{ \mathbb{Z}_n=\{0,1,2,...,n-1\}}\) gdzie 0 jest elementem neutralnym w \(\displaystyle{ (\mathbb{Z}_n,+_{n})}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{G}=\{1,g,g^2,...,g^{n-1}\}}\) gdzie 1 jest elementem neutralnym w \(\displaystyle{ (\mathbb{G},\cdot)}\)
Niech teraz nasza funckja bedzie przeksztlcac:
\(\displaystyle{ 1\rightarrow 0\\g\rightarrow 1\\g^2\rightarrow 2\\\ldots\\g^{n-1}\rightarrow n-1\\g^n\rightarrow n}\)
Ale zgodnie z zalozeniem ze grupa \(\displaystyle{ \mathbb{G}}\) jest cykliczna \(\displaystyle{ g^n=1}\)
Ponadto \(\displaystyle{ n=0}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_n}\)
Twoje rozumowanie jest poprawne.
Wezmy \(\displaystyle{ k>n}\)
Zatem:
\(\displaystyle{ k=nq+r}\) gdzie \(\displaystyle{ 0\leq r}\)
\(\displaystyle{ \mathbb{G}=\{1,g,g^2,...,g^{n-1}\}}\) gdzie 1 jest elementem neutralnym w \(\displaystyle{ (\mathbb{G},\cdot)}\)
\(\displaystyle{ 1\rightarrow 0\\g\rightarrow 1\\g^2\rightarrow 2\\\ldots\\g^{n-1}\rightarrow n-1\\g^n\rightarrow n}\)
Ale zgodnie z zalozeniem ze grupa \(\displaystyle{ \mathbb{G}}\) jest cykliczna \(\displaystyle{ g^n=1}\)
Zatem:
-
freeze2
- Użytkownik

zadanie z teorii grup
Ok, teraz rozumiem w pełnikuch2r pisze:\(\displaystyle{ \mathbb{Z}_n=\{0,1,2,...,n-1\}}\) gdzie 0 jest elementem neutralnym w \(\displaystyle{ (\mathbb{Z}_n,+_{n})}\)
Zatem:
Ponadto:
\(\displaystyle{ k=r}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_n}\)
\(\displaystyle{ g^k=g^r}\) w \(\displaystyle{ \mathbb{G}}\)
Hmm, a to wynika z tego że rząd elementu jest dzielnikiem rzędu grupyCo do twojego drugiego pytanie:
Mozna powiedziec ze istnieje dokladnie jedna grupa rzedu 3 z dokladnoscia do izomorfizmu.
i że tutaj jedynym nietrywialnym dzielnikiem jest 3 a jak rząd jest 3
to grupa musi być cykliczna i działania są jednoznacznie zdefiniowane?
Rozumiem, że dla elementów rzędu jeden to nie ma sensu?
To co napisałem, to chyba jakaś inna wersja twierdzenia Lagrange'a,
ale sam o końca nie wiem.
Hmm, myślisz, ze to jest OK?
pozdrawiam,
freeze
- kuch2r
- Użytkownik

zadanie z teorii grup
jezeli rzad grupy jest liczba pierwsza to grupa jest cykliczna. jest to konsekwencja twierdzenia lagrange'a. kazda grupa cykliczna jest izomorficzna z \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_p}\)