pytanie dotyczace pierscieni
-
amizu
- Użytkownik

- Podziękował: 8 razy
czesc dzis dopiero co zaczełam przygode z algebra i juz nbatrafiłam na zadanie które nie potrafie zrobic a brzmi ono tak : Wykaż ze jesli n jest liczbą pierwszą to pierścień Zn jest ciałem.. moze mi ktoś pomoże?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2007, o 18:24 przez amizu, łącznie zmieniany 1 raz.
- kuch2r
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
tresc zadania chyba powinna wygladac nastepujaco:
" jesli n jest liczba pierwsza , to pierscien \(\displaystyle{ Z_n}\) jest ciałem"
Z czym masz kokretnie problem ??
" jesli n jest liczba pierwsza , to pierscien \(\displaystyle{ Z_n}\) jest ciałem"
Z czym masz kokretnie problem ??
-
amizu
- Użytkownik

sory za bład w pytaniu ..ale sie zamysliłam... No chodzi o to ze ja wogóle nieiwme jak sie do teg ozabrac
-
amizu
- Użytkownik

eh.... to może śmieszne ale włśnie robie inne zadanie ...co napewno jest banalne ale ja nieumiem (jak zwykle) sobie poradzic... Mam wskazac elementy odwrotne i dzielnik zera w pierścieniu Z6 (mnozenie mod 6, dodawanie mod 6) dzielnikami zera sa 2, 3 i 4 ale niewiem jak to jest z tymi odwracalnymi)
- kuch2r
- Użytkownik

Element \(\displaystyle{ a\in P}\) i nazywamy odwracalnych jezeli istnieje taki element \(\displaystyle{ b\in P}\) taki, ze \(\displaystyle{ a\cdot b=1}\) gdzie \(\displaystyle{ 1}\) jest to element neutralny ze wgledu na dzialanie mnozenia.
Jedynym elementem odwracalnym w pierscieniu \(\displaystyle{ Z_6}\) jest 5.
Bo \(\displaystyle{ 5\cdot 5\equiv 1 \quad (mod 6)}\)
Jedynym elementem odwracalnym w pierscieniu \(\displaystyle{ Z_6}\) jest 5.
Bo \(\displaystyle{ 5\cdot 5\equiv 1 \quad (mod 6)}\)
-
amizu
- Użytkownik

wielkie dzieki za pomoc... juz wszytko jasne.... bo ja głupia ne iwedziałm ze odwracalnosc sprawdza sie tylko w mnozeniu. A ja twardo sprawdzałam w dodawaniu i mi nie wychodziło. THX
[ Dodano: 31 Styczeń 2007, 13:57 ]
włsnie czytam te wiadomosci z wikipedi..ale cos mnie nurtuje.. rozumiem jaka jest definicja ciała Zp ale jesli dotane takie pytanie dajmy na to na egzaminie to co mam tylko przytoczyc definicje i tyle ... ja mam udowodnic czemu tak jest ze jesli mamy pierscien Zn i jesli n to liczba pierwsza to pierscien jest ciałem... Albo ja czegos nie rozumiem
[ Dodano: 31 Styczeń 2007, 13:57 ]
włsnie czytam te wiadomosci z wikipedi..ale cos mnie nurtuje.. rozumiem jaka jest definicja ciała Zp ale jesli dotane takie pytanie dajmy na to na egzaminie to co mam tylko przytoczyc definicje i tyle ... ja mam udowodnic czemu tak jest ze jesli mamy pierscien Zn i jesli n to liczba pierwsza to pierscien jest ciałem... Albo ja czegos nie rozumiem
-
Sage!
- Użytkownik

Udowodnij, że jeśli \(\displaystyle{ n}\) nie jest liczbą pierwszą to dla danej liczby \(\displaystyle{ s}\) istnieje więcej niż jeden element odwrotny do \(\displaystyle{ s}\).
- kuch2r
- Użytkownik

Ciało nie zawiera dzielnikow zera.
Mozna wykazac , ze jezeli \(\displaystyle{ Z_p}\) jest pierscieniem, \(\displaystyle{ p}\) liczba pierwsza, to: rownanie \(\displaystyle{ a\cdot _p b=0}\) gdzie \(\displaystyle{ a\not= 0, b\not=0, \quad a,b\in Z_p}\) nie posiada rozwiazania.
Mozna wykazac , ze jezeli \(\displaystyle{ Z_p}\) jest pierscieniem, \(\displaystyle{ p}\) liczba pierwsza, to: rownanie \(\displaystyle{ a\cdot _p b=0}\) gdzie \(\displaystyle{ a\not= 0, b\not=0, \quad a,b\in Z_p}\) nie posiada rozwiazania.