Wiatm wszystkich.... na dobry początek zapodam kilka zadanek i może mi troche helpniecie:
1. Wykazać, że każda 9 - elmentowa grupa jest przemienna.
2. Podać przykład nieprzemiennej 27 elementowej grupy.
3. Wykazać, że każda grupa rzędu ρ �, gdzie ρ jest liczbą pierwszą, jest przemienna.
Może jeszcze zaraz coś dodam...
grupy przemienne
-
Godfryd
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
grupy przemienne
hehehe, nie jesteś przypadkiem z Elektroniki na PW? Ja jestem i mam kolosa z LTM-u w czwartek właśnie z tego materiału i mam identyczne (nawet w tej samej kolejności) zadania na Zetkach (kartki z zadaniami). Sory ale niestety ci nie pomogę w tych zadankach, trochę nie uważałem na ćwiczeniach i muszę do czwartu nadrobić
PS. Nie wiesz przydakiem co to jest grupa izometrii własnych prostokąta? Z czym to się je i jakie działanie tam jest? Albo dlaczego 12-elementowa grupa obrotów własnych czworościanu foremnego nie zawiera żadnej 6-elementowej podgrupy?
PS. Nie wiesz przydakiem co to jest grupa izometrii własnych prostokąta? Z czym to się je i jakie działanie tam jest? Albo dlaczego 12-elementowa grupa obrotów własnych czworościanu foremnego nie zawiera żadnej 6-elementowej podgrupy?
grupy przemienne
ano jest odp na twoje pytanie na naszym forum, a odnosnie prostokata to bylo tak:
1)id
2)obrot o 90st w lewo
3)w prawo,
4)symetria wzg dluzszego boku
5)krotszego
hmm cos jeszcze bylo, a dzialanie to bylo zlozenie tych przeksztalcen czyli np:
2)o2)to da ktoras symetrie,
2)o3)da id
itd.. i tabelke sie wypelnialo..
1)id
2)obrot o 90st w lewo
3)w prawo,
4)symetria wzg dluzszego boku
5)krotszego
hmm cos jeszcze bylo, a dzialanie to bylo zlozenie tych przeksztalcen czyli np:
2)o2)to da ktoras symetrie,
2)o3)da id
itd.. i tabelke sie wypelnialo..
grupy przemienne
Joł! Jasne że z Elki .. Przemo z grupy 3. Gdzie indziej znajdziesz takie zadanka?
[ Dodano: Czw Sty 12, 2006 5:59 pm ]
O! I siwy jest ... Sami swoji
[ Dodano: Czw Sty 12, 2006 5:59 pm ]
O! I siwy jest ... Sami swoji