Wezmy D(3).
czy przy wyznaczaniu podgrup, kiedy generujemy, to bierzemy pod uwage jedynie obroty? Np. obot o 120 stopni składamy kolejno z obrotem o 360, 240 i 120, a co z osiami symetrii? Dlaczego nie składamy obrotu 120 z osiami poszczególnymi?
Generowanie
-
mostostalek
- Użytkownik

- Podziękował: 33 razy
Generowanie
zauważ że po złożeniu obrotu o 120 stopni z symetrią otrzymasz inną symetrię... po dołożeniu jeszcze elementu neutralnego do podgrupy dostajesz minimum 4 elementy podgrupy...
Wiadomo że liczba elementów podgrupy musi dzielić liczbę elementów grupy... Grupa składa się z 6 elementów czyli dostaniesz podgrupę trywialną składającą się z wszystkich elementów grupy... Mam nadzieje że jasno wytłumaczyłem
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 23:08 ]
jeśli nie to wal na gadu... w sumie z algebry abstrakcyjnej miałem 100% na pierwszym kolokwium
Wiadomo że liczba elementów podgrupy musi dzielić liczbę elementów grupy... Grupa składa się z 6 elementów czyli dostaniesz podgrupę trywialną składającą się z wszystkich elementów grupy... Mam nadzieje że jasno wytłumaczyłem
[ Dodano: 16 Grudzień 2006, 23:08 ]
jeśli nie to wal na gadu... w sumie z algebry abstrakcyjnej miałem 100% na pierwszym kolokwium