Niech \(\displaystyle{ f: X \rightarrow Y}\) i \(\displaystyle{ g: Y \rightarrow Z}\) będą funkcjami. Proszę wykazać, że jeśli złożenie \(\displaystyle{ f \circ g: X \rightarrow Z}\) jest bijekcją, to funkcja \(\displaystyle{ f}\) jest injekcją, zaś \(\displaystyle{ g}\) jest surjekcją.
Mam:
\(\displaystyle{ g(f(x_1))=g(f(x_2)) \Rightarrow x_1=x_2\\ \forall_{z\in Z}\exists_{x\in X}\ g(f(x))=z}\)
A chce pokazać:
\(\displaystyle{ f(x_1)=f(x_2) \Rightarrow x_1=x_2\\ \forall_{z\in Z}\exists_{y\in Y}\ g(y)=z}\)
W jaki sposób mogę to zrobić ?
Jeśli złożenie funkcji jest bijekcją, to...
-
martin_bar
- Użytkownik

- Podziękował: 7 razy
Ostatnio zmieniony 5 lut 2013, o 15:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
- yorgin
- Użytkownik

- Podziękował: 17 razy
W pierwszej kolejności zastanowić się, czy teza jest poprawnie napisana.
W drugiej kolejności wypisać, co chcesz sprawdzić, i wykorzystując założenia to wykazać.
W drugiej kolejności wypisać, co chcesz sprawdzić, i wykorzystując założenia to wykazać.
-
martin_bar
- Użytkownik

A teza jest źle zapisana ?
Nie wiem jak to wykazać, wydaje się to oczywiste ale ...
Nie wiem jak to wykazać, wydaje się to oczywiste ale ...
- yorgin
- Użytkownik

W ogólności złożenie \(\displaystyle{ f\circ g}\) przy bieżących oznaczeniach nie ma sensu. Natomiast \(\displaystyle{ g\circ f}\) to... no właśnie, co?
To, co masz wykazać, wcale oczywiste nie jest. Widziałem cuda, jakie ludzie tworzyli, by to dowodzić, więc coś o tym wiem.
Mogę Cię naprowadzić na surjekcję:
Bierzemy \(\displaystyle{ z\in Z}\). Chcemy \(\displaystyle{ y\in Y}\) takie, że \(\displaystyle{ g(y)=z}\). Ale złożenie jest surjekcją, więc mamy \(\displaystyle{ x\in X: g(f(x))=z}\).
Pytanie, co dalej?
To, co masz wykazać, wcale oczywiste nie jest. Widziałem cuda, jakie ludzie tworzyli, by to dowodzić, więc coś o tym wiem.
Mogę Cię naprowadzić na surjekcję:
Bierzemy \(\displaystyle{ z\in Z}\). Chcemy \(\displaystyle{ y\in Y}\) takie, że \(\displaystyle{ g(y)=z}\). Ale złożenie jest surjekcją, więc mamy \(\displaystyle{ x\in X: g(f(x))=z}\).
Pytanie, co dalej?
-
martin_bar
- Użytkownik

Ale to jest treść zadania z egzaminu jakiegoś, więc w temacie jest błąd ?
Motam się i nie wiem jak to zrobić, to może jakaś pomocną literaturę ktoś poda ? Bo inaczej tego nie zrobię ;-/-- 5 lut 2013, o 22:05 --Pomoże ktoś ? To na jutro ;-/
Motam się i nie wiem jak to zrobić, to może jakaś pomocną literaturę ktoś poda ? Bo inaczej tego nie zrobię ;-/-- 5 lut 2013, o 22:05 --Pomoże ktoś ? To na jutro ;-/
-
JakubCh
- Użytkownik

- Podziękował: 265 razy
przychodzi mi do głowy Algebra liniowa z elementami geometrii analitycznej - Jacek Gancarzewicz. Tam we wstępie jest ładny dowód
- yorgin
- Użytkownik

Zapewne jest, niestety nie mam tej książki pod ręką, leży na półce gdzieś daleko.
Mam ochotę podać rozwiązanie, nie wiem czy nie za późno ale a nuż się przyda:
Mamy założenie: \(\displaystyle{ g\circ f}\) bijekcja.
1. Pokażemy, że \(\displaystyle{ f}\) jest iniekcją. Niech \(\displaystyle{ x_1, x_2}\) będą dowolne takie, że \(\displaystyle{ f(x_1)=f(x_2)}\). Ale wtedy również \(\displaystyle{ g(f(x_1))=g(f(x_2))}\) (argumenty są takie same). Z bijektywności złożenia, a dokładniej z iniektywności wynika teraz, że \(\displaystyle{ x_1=x_2}\), co kończy dowód iniektywności \(\displaystyle{ f}\).
2. Pokażemy, że \(\displaystyle{ g}\) jest surjekcją. Niech \(\displaystyle{ z_0\in Z}\). Szukamy \(\displaystyle{ y_0}\) takiego, że \(\displaystyle{ g(y_0)=z}\). Ponieważ \(\displaystyle{ g\circ f}\) jest surjekcją, to mamy \(\displaystyle{ x_0\in X}\) takie, że \(\displaystyle{ g(f(x_0))=z}\). Definiujemy zatem \(\displaystyle{ y_0:=f(x_0)}\) Widać teraz, że \(\displaystyle{ g(y_0)=g(f(x_0))=z_0}\). Zatem do dowolnego \(\displaystyle{ z_0}\) dobraliśmy \(\displaystyle{ y_0}\).
Notoryczne błędy w rozwiązywaniu tego typu zadań to próba rozpisania na siłę założeń i dojście do tezy. Bowiem bardzo często kończy się to na albo niczym, albo udowodnieniu czegoś słabszego (pokazania, że istnieje punkt, dla którego coś działa, a nie że działa dla każdego punktu).
P.S. Podręcznik do algebry Gacka przyda się bardzo w toku studiów
Mam ochotę podać rozwiązanie, nie wiem czy nie za późno ale a nuż się przyda:
Mamy założenie: \(\displaystyle{ g\circ f}\) bijekcja.
1. Pokażemy, że \(\displaystyle{ f}\) jest iniekcją. Niech \(\displaystyle{ x_1, x_2}\) będą dowolne takie, że \(\displaystyle{ f(x_1)=f(x_2)}\). Ale wtedy również \(\displaystyle{ g(f(x_1))=g(f(x_2))}\) (argumenty są takie same). Z bijektywności złożenia, a dokładniej z iniektywności wynika teraz, że \(\displaystyle{ x_1=x_2}\), co kończy dowód iniektywności \(\displaystyle{ f}\).
2. Pokażemy, że \(\displaystyle{ g}\) jest surjekcją. Niech \(\displaystyle{ z_0\in Z}\). Szukamy \(\displaystyle{ y_0}\) takiego, że \(\displaystyle{ g(y_0)=z}\). Ponieważ \(\displaystyle{ g\circ f}\) jest surjekcją, to mamy \(\displaystyle{ x_0\in X}\) takie, że \(\displaystyle{ g(f(x_0))=z}\). Definiujemy zatem \(\displaystyle{ y_0:=f(x_0)}\) Widać teraz, że \(\displaystyle{ g(y_0)=g(f(x_0))=z_0}\). Zatem do dowolnego \(\displaystyle{ z_0}\) dobraliśmy \(\displaystyle{ y_0}\).
Notoryczne błędy w rozwiązywaniu tego typu zadań to próba rozpisania na siłę założeń i dojście do tezy. Bowiem bardzo często kończy się to na albo niczym, albo udowodnieniu czegoś słabszego (pokazania, że istnieje punkt, dla którego coś działa, a nie że działa dla każdego punktu).
P.S. Podręcznik do algebry Gacka przyda się bardzo w toku studiów
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Podziękował: 6 razy
To jest niestety bardzo częsta przypadłość, biorąca się z niezrozumienia, czym jest dowód.yorgin pisze:Notoryczne błędy w rozwiązywaniu tego typu zadań to próba rozpisania na siłę założeń i dojście do tezy.
JK