dowod ze niestnieje liczba kardynalna mniejsza niz alef zero
-
znikam
- Użytkownik

- Podziękował: 2 razy
czy można udowodnić że nie istnieje liczba kardynalna mniejsza niż alef zero poprzez:
założenie że istnieje taka liczba
utworzenie nieskończonych ciągów znaków o liczbie elementów równych tej liczbie
udowodnieniu że moc zbioru wszystkich takich ciągów jest pośrednia pomiędzy alef zero a c, co nie jest możliwe na gruncie aksjomatyki ZFC
otrzymana sprzeczność dowodzi że nie istnieje taka liczba
założenie że istnieje taka liczba
utworzenie nieskończonych ciągów znaków o liczbie elementów równych tej liczbie
udowodnieniu że moc zbioru wszystkich takich ciągów jest pośrednia pomiędzy alef zero a c, co nie jest możliwe na gruncie aksjomatyki ZFC
otrzymana sprzeczność dowodzi że nie istnieje taka liczba
-
Kartezjusz
- Użytkownik

- Podziękował: 6 razy
Tutaj chodzi o "hipotezę continuum" , ale w tył. że nie znajdziemy liczby nieskończonej mniejszej niż \(\displaystyle{ \aleph _{0}}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Ale to jest nieprawda - jest ich całkiem sporo. Nie ma natomiast żadnej nieskończonej.znikam pisze:czy można udowodnić że nie istnieje liczba kardynalna mniejsza niż alef zero
Co to są "ciągi znaków"? Co to jest "element ciągu znaków"?znikam pisze:utworzenie nieskończonych ciągów znaków o liczbie elementów równych tej liczbie
Ale to jest nieprawda.znikam pisze:udowodnieniu że moc zbioru wszystkich takich ciągów jest pośrednia pomiędzy alef zero a c,
"Hipotezą continuum" w tył? To nie ma nic wspólnego z Hipotezą Continuum.Kartezjusz pisze:Tutaj chodzi o "hipotezę continuum" , ale w tył. że nie znajdziemy liczby nieskończonej mniejszej niż \(\displaystyle{ \aleph _{0}}\)
JK
-
Kartezjusz
- Użytkownik

Dlatego użyłem cudzysłowu. chodzi o to ,że HC oraz to twierdzenie mówią o braku liczb kardynalnych pośrednich mówiąc tak "prosto""Hipotezą continuum" w tył? To nie ma nic wspólnego z Hipotezą Continuum.Kartezjusz pisze:Tutaj chodzi o "hipotezę continuum" , ale w tył. że nie znajdziemy liczby nieskończonej mniejszej niż \(\displaystyle{ \aleph _{0}}\)
A co do dowodu. Polecam najpierw zauważyć, co by oznaczało istnienie takiej liczby.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2014, o 14:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Ten dowód ma też zły schemat.
Załóżmy, że udowodnimy (w ZFC) implikację:
Istnieje nieskończona liczba kardynalna mniejsza niż \(\displaystyle{ \aleph_0. \implies}\) Istnieje liczba kardynalna między \(\displaystyle{ \aleph_0}\) i \(\displaystyle{ \mathfrak{c}.}\) \(\displaystyle{ (\iff \neg \, \mathrm{CH})}\)
Wtedy z faktu, że zaprzeczenia hipotezy continuum nie można udowodnić w ZFC, wynika jedynie, że poprzednika implikacji nie można udowodnić w ZFC. Nie oznacza to jednak nieprawdziwości tego drugiego.
Załóżmy, że udowodnimy (w ZFC) implikację:
Istnieje nieskończona liczba kardynalna mniejsza niż \(\displaystyle{ \aleph_0. \implies}\) Istnieje liczba kardynalna między \(\displaystyle{ \aleph_0}\) i \(\displaystyle{ \mathfrak{c}.}\) \(\displaystyle{ (\iff \neg \, \mathrm{CH})}\)
Wtedy z faktu, że zaprzeczenia hipotezy continuum nie można udowodnić w ZFC, wynika jedynie, że poprzednika implikacji nie można udowodnić w ZFC. Nie oznacza to jednak nieprawdziwości tego drugiego.
-
znikam
- Użytkownik

źle się wyraziłem nie jestem matematykiem tylko programistą nie nawykłym do matematycznego stylu myślenia
po poprawkach mój tok rozumowania wygląda tak:
zakładam istnienie zbioru nieskończonego o mocy mniejszej niż alef zero
liczba wszystkich podzbiorów tego zbioru ma moc pośrednią pomiędzy alef zero a c (nie wiem jak to udowodnić- chyba metodą przekątniową że jest większy od alef zero, a mniejszy od continuum wykorzystując zależność że jeśli moc zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest większa od mocy zbioru \(\displaystyle{ B}\) to moc \(\displaystyle{ P(A)}\) jest wieksza od \(\displaystyle{ P(B)}\), gdzie \(\displaystyle{ P(X)}\) oznacza zbiór wszystkich podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ X}\))
ponieważ aksjomaty hipoteza continuum jest niezależna od aksjomatów ZFC wnioskuje że taki zbiór nie istnieje
ciekawe swoją drogą czy można wprowadzić do matematyki pojęcie "zbioru urojonego" (analogia do liczb urojonych) o mocy pośredniej pomiędzy alef zero a c
być może kluczem do hipotezy continuum jest udowodnienie że dowolny układ aksjomatów pozwoli wygenerować zbiory równoliczne z zbiorem liczb naturalnych i zbiorami utworzonymi przez tworzenie zbioru wszystkich podzbiorów danego zbioru (cały czas piszę o zbiorach nieskończonych)
po poprawkach mój tok rozumowania wygląda tak:
zakładam istnienie zbioru nieskończonego o mocy mniejszej niż alef zero
liczba wszystkich podzbiorów tego zbioru ma moc pośrednią pomiędzy alef zero a c (nie wiem jak to udowodnić- chyba metodą przekątniową że jest większy od alef zero, a mniejszy od continuum wykorzystując zależność że jeśli moc zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest większa od mocy zbioru \(\displaystyle{ B}\) to moc \(\displaystyle{ P(A)}\) jest wieksza od \(\displaystyle{ P(B)}\), gdzie \(\displaystyle{ P(X)}\) oznacza zbiór wszystkich podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ X}\))
ponieważ aksjomaty hipoteza continuum jest niezależna od aksjomatów ZFC wnioskuje że taki zbiór nie istnieje
ciekawe swoją drogą czy można wprowadzić do matematyki pojęcie "zbioru urojonego" (analogia do liczb urojonych) o mocy pośredniej pomiędzy alef zero a c
być może kluczem do hipotezy continuum jest udowodnienie że dowolny układ aksjomatów pozwoli wygenerować zbiory równoliczne z zbiorem liczb naturalnych i zbiorami utworzonymi przez tworzenie zbioru wszystkich podzbiorów danego zbioru (cały czas piszę o zbiorach nieskończonych)
- Dasio11
- Moderator

- Podziękował: 41 razy
Śmiałe stwierdzenie.znikam pisze:[...]a mniejszy od continuum wykorzystując zależność że jeśli moc zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest większa od mocy zbioru \(\displaystyle{ B}\) to moc \(\displaystyle{ P(A)}\) jest wieksza od \(\displaystyle{ P(B)}\), gdzie \(\displaystyle{ P(X)}\) oznacza zbiór wszystkich podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ X}\)
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Oj, śmiałe...
JK
A jak definiujesz zbiór nieskończony?znikam pisze:zakładam istnienie zbioru nieskończonego o mocy mniejszej niż alef zero.
JK
-
znikam
- Użytkownik

pewnie jest tu jakaś pułapka a zbiór nieskończony definiuje jako taki zbiór który ma podzbiór właściwy równoliczny z danym zbiorem
Panie Janie czy może Pan potwierdzić lub wskazać błędy w moim rozumowaniu
Panie Janie czy może Pan potwierdzić lub wskazać błędy w moim rozumowaniu
- klaustrofob
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
a nie jest tak? czy to znacznie głębszy problem?Dasio11 pisze:Śmiałe stwierdzenie.znikam pisze:jeśli moc zbioru \(\displaystyle{ A}\) jest większa od mocy zbioru \(\displaystyle{ B}\) to moc \(\displaystyle{ P(A)}\) jest wieksza od \(\displaystyle{ P(B)}\), gdzie \(\displaystyle{ P(X)}\) oznacza zbiór wszystkich podzbiorów zbioru \(\displaystyle{ X}\)
-
znikam
- Użytkownik

zgaduje jest prawdziwe o ile hipoteza continuum jest prawdziwa??
dla skończonych liczb kardynalnych dowód jest trywialny
dla nieskończonych
mamy ciąg alef zero, continuum, alef jeden, alef dwa etc
każdy kolejny element powstaje przez utworzenie zbioru potęgowego z zbioru o mocy równej poprzedniku
indukcyjnie można to udowodnić (chociaż coś mi się o uszy obiło że zbiór alefów jest nieprzeliczalny )
poszukałem na internecie i muszę to jeszcze przetrawić bo na razie to dla mnie czarna magia
... rdynalnych
... 10_p5.html
dla skończonych liczb kardynalnych dowód jest trywialny
dla nieskończonych
mamy ciąg alef zero, continuum, alef jeden, alef dwa etc
każdy kolejny element powstaje przez utworzenie zbioru potęgowego z zbioru o mocy równej poprzedniku
indukcyjnie można to udowodnić (chociaż coś mi się o uszy obiło że zbiór alefów jest nieprzeliczalny )
poszukałem na internecie i muszę to jeszcze przetrawić bo na razie to dla mnie czarna magia
... rdynalnych
... 10_p5.html
- Althorion
- Użytkownik

- Podziękował: 9 razy
Nie jest to prawdą. Mylisz zapewne alefy z betami.znikam pisze:mamy ciąg alef zero, continuum, alef jeden, alef dwa etc
-
znikam
- Użytkownik

mam coraz większe wrażenie że powinienem umieścić ten post w dziale Hyde Park
-
Jan Kraszewski
- Administrator

Nie musi być. Może, ale nie musi. To jedno z tych pytań, na które odpowiedź nie mieści się w prostym schemacie "tak/nie".klaustrofob pisze:a nie jest tak?
[/quote]
Nie sądzę, by dało się to wytłumaczyć na forum w sposób wystarczająco dokładny. Dla zainteresowanych: .Dasio11 pisze:Troszkę głębszy. Jan Kraszewski wytłumaczy to lepiej.
znikam pisze:Panie Janie czy może Pan potwierdzić lub wskazać błędy w moim rozumowaniu
A dlaczego? I co to znaczy "moc pośrednią"?znikam pisze:zakładam istnienie zbioru nieskończonego o mocy mniejszej niż alef zero
liczba wszystkich podzbiorów tego zbioru ma moc pośrednią pomiędzy alef zero a c
W zasadzie tak, choć ja bym to raczej przypisał operowaniu obiektami, których istoty niespecjalnie się rozumie, a nie myleniu czegoś z czymś:Althorion pisze:Nie jest to prawdą. Mylisz zapewne alefy z betami.znikam pisze:mamy ciąg alef zero, continuum, alef jeden, alef dwa etc
JKznikam pisze:muszę to jeszcze przetrawić bo na razie to dla mnie czarna magia