Zbadać wzajemne położenie.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
snake1984
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 4 sty 2009, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WGM
Podziękował: 2 razy

Zbadać wzajemne położenie.

Post autor: snake1984 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:

Zbadać wzajemne położenie płaszczyzn:

\(\displaystyle{ x-y+2z-1=0 , 2x-2y+4z+3=0}\)

Znaleźć wzajemne położenia prostych zadań równaniami:

\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x=1+2t _{1} \\y=1-t _{1}\\z=1+3t _{1} \end{array}}\)

Z góry dzięki. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2009, o 15:43 przez snake1984, łącznie zmieniany 1 raz.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3099
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Zbadać wzajemne położenie.

Post autor: JankoS »

Wektoorem postopadłym do pierwszej płaszczyzny jest (1,-1,2) do drugiej (2,-2,4). Ponieważ \(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\frac{-1}{-2}=\frac{2}{4}(=\frac{1}{2})}\), więc wektory są równoległe,. Stąd jest to ta sam płaszczyzna lub dwie różne równoległe. Równania płaszczyzn są różne, więc są one równoległe.
W drugim zadaniu jest równanie jednej prostej.
ODPOWIEDZ