Trójkąt ma boki 13,13,10.Oblicz wszystkie jego wysokości.Wyniki znam potrzebuje obliczeń.Jest to zadanie na poziomie 2 kl.gimnazjum
Dobieraj bardziej konkretne nazwy tematów. Justka
Oblicz wysokości trójkąta.
Oblicz wysokości trójkąta.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2009, o 15:29 przez wieslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Oblicz wysokości trójkąta.
jest to trójkąt równoramienny jak widać, zatem jedną wysokość (padająca na bok długości 10) obliczę w Pitagotasa :
\(\displaystyle{ 5^2+h^2=13^2 \newline
25+h^2=169\newline
h^2=144\newline
h=12}\)
drugą wysokość (padającą na ramię) obliczę w przyrównania pól :
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 10\cdot 12=\frac{1}{2}\cdot 13\cdot H\newline
120=13H\newline
H=\frac{120}{13}=9\frac{3}{13}}\)
oczywiście są dwie wysokości o tej długości
\(\displaystyle{ 5^2+h^2=13^2 \newline
25+h^2=169\newline
h^2=144\newline
h=12}\)
drugą wysokość (padającą na ramię) obliczę w przyrównania pól :
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}\cdot 10\cdot 12=\frac{1}{2}\cdot 13\cdot H\newline
120=13H\newline
H=\frac{120}{13}=9\frac{3}{13}}\)
oczywiście są dwie wysokości o tej długości