mam prośbę pokazałby mi ktoś jak policzyć granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to1 } \frac{x^{3}-3x+2 }{x^{2}-2x+1 } =}\)
liczenie granic funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
liczenie granic funkcji
Mozna wykorzystać regułę de l'hospitala:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to1 } \frac{x^{3}-3x+2 }{x^{2}-2x+1 } = \frac{0}{0}= \lim_{x \to1 } \frac{(x^{3}-3x+2)' }{(x^{2}-2x+1)' } = \lim_{x \to1 } \frac{ 3x^2 - 3 }{2x-2 } = \frac{0}{0} = \lim_{x \to1 } \frac{6x }{2 } =3}\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to1 } \frac{x^{3}-3x+2 }{x^{2}-2x+1 } = \frac{0}{0}= \lim_{x \to1 } \frac{(x^{3}-3x+2)' }{(x^{2}-2x+1)' } = \lim_{x \to1 } \frac{ 3x^2 - 3 }{2x-2 } = \frac{0}{0} = \lim_{x \to1 } \frac{6x }{2 } =3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dziura
- Podziękował: 22 razy
liczenie granic funkcji
no faktycznie, dzięki wielkie a taką granice jak się rozbija? bo trochę oporni mi to idzie...
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{sin3x cosx}{5x}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to0 } \frac{sin3x cosx}{5x}}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
liczenie granic funkcji
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0}\frac{sin3xcosx}{5x}=
\lim_{x \to 0} (\frac{sin3x}{3x}\cdot \frac{3}{5}cosx)=
1\cdot\frac{3}{5}\cdot 1=\frac{3}{5}}\)
\lim_{x \to 0} (\frac{sin3x}{3x}\cdot \frac{3}{5}cosx)=
1\cdot\frac{3}{5}\cdot 1=\frac{3}{5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 9 sty 2007, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dziura
- Podziękował: 22 razy
liczenie granic funkcji
faktycznie, gapa ze mnie":( to może wytłumaczy ktoś jak rozwiazać:
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to -\infty } arcctg \frac{x}{ \sqrt{1+x ^{2} } }}\)
\(\displaystyle{ \lim_{ x\to -\infty } arcctg \frac{x}{ \sqrt{1+x ^{2} } }}\)