Oddziaływania w przyrodzie - siła grawitacji/ wartość siły

Mechanika płynów. Sprężystość. Grawitacja. Inne zagadnienia mechaniki klasycznej.
c0lin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 24 paź 2007, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dobiegniew
Podziękował: 5 razy

Oddziaływania w przyrodzie - siła grawitacji/ wartość siły

Post autor: c0lin »

1)Ile razy mniejsza jest wartość siły grawitacji działającej na ciało umieszczone w odległości równej pięciu promieni Ziemi (licząc od jej środka) w porównaniu z wartością siły grawitacji działającej na to ciało na powierzchni Ziemi ?


2) Oblicz wartość siły, jaką przyciągają się dwie stykające się ze sobą ołowiane kule o średnicy 2r=1m każda. Gęstość ołowiu wynosi p=11,3 x 10 do potęgi 3 kg/m sześcienny


3) Gdzie znajduje się punkt, w którym należałoby umieścić ciało aby siły przyciągania pochodzące od Ziemi i Księżyca wzajemnie się równoważyły ? Odległość środka Księżyca od środka Ziemi jest równa 3,84 x 10 do potęgi 8 m , a masa Księzyca stanowi 1/81 masy Ziemi.


4) W pobliżu powierzchni Ziemi na ciało o masie 1 kg działa siła ciężkości o wartości 10 N. Jako promień musiałaby mieć kula ołowiana aby na jej powierzchni na ciało o masie 1 kg działała siła o takiej samej wartości ? Gęstość ołowiu
p=11,3 x 10 do potęgi 3 kg / , do potęgi 3


Korzystając z wyniku tego zadania oblicz średnią gęstość Ziemi ( promień Ziemi Rz = 6,37 x 10 do potęgi 6 m )

5) Człowiek na powierzchni ZIemi waży 600 N. Ile ważyłby ten człowiek na planecie o dwukrotnie większej masie i takim jak Ziemia promieniu ?

6) W jakiej odległości od powierzchni ZIemi siła przyciągania ziemskiego jest 9-krotnie mniejsza od siły przyciągania ziemskiego na powierzchni Ziemi ?
Ostatnio zmieniony 5 sty 2009, o 21:37 przez c0lin, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Oddziaływania w przyrodzie - siła grawitacji/ wartość siły

Post autor: Tomek_Z »

\(\displaystyle{ Fg_1 = \frac{GMm}{(5R)^2} \\ Fg_2 = \frac{GMm}{R^2}}\)
Wystarczy podzielić jedno przez drugie. i powinno wyjść że 25 razy mniejsza.

[ Dodano: 5 Stycznia 2009, 21:48 ]
2) Skorzystaj z definicji gęstości i wzoru powszechnego ciążenia.
3)Zapisz siłę przyciagania grawitacyjnego pochodzącego od Ziemi i Księżyca, przyrównaj je do siebie i rozwiąż równanie kwadratowe.
4) Wiesz jaką siłą kula ołowiana musi przyciągać ciało, znasz też tę siłę (jest to po prostu ciężar ciała mg)
5)
c0lin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 24 paź 2007, o 20:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dobiegniew
Podziękował: 5 razy

Oddziaływania w przyrodzie - siła grawitacji/ wartość siły

Post autor: c0lin »

nic z tego nie rozumiem
ODPOWIEDZ