Wiadomo, że P(A)=0,5, P(B')=0.3 i P(A + B)= 0.9
Jakie jest P(A + B') ?
A jak obliczyć P(B' i A) ?
prawdopodobieństwo zdarzenia A lub dopełnienia B
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
prawdopodobieństwo zdarzenia A lub dopełnienia B
Istnieją odpowiednie wzory na obliczenie tego typu prawdopodobieństw
Nie ma ich na karcie wzorów, ale nie ma też potrzeby się ich uczyć na pamięć - można je w dość prosty i przyjemny sposób wyprowadzić, stosując tak zwane diagramy Vienna
Wyjaśnię na pierwszym z przykładów, czyli \(\displaystyle{ P(A\cup B')}\)
Całość to \(\displaystyle{ \Omega}\)
Zbiór zaznaczony na czerwono, to \(\displaystyle{ A}\), na szaro \(\displaystyle{ B}\), zaś na różowo \(\displaystyle{ A\cap B}\)
Szukane prawdopodobieństwo jest prawdopodobieństwem odnoszącym się do zbioru zaznaczonego na obrazku poniżej:
Wówczas powinno rzucić się w oczy, iż \(\displaystyle{ P(A\cup B')}\) to prawdopodobieństwo całego zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\) (\(\displaystyle{ P(\Omega)=1}\)) za wyjątkiem prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(B)}\), jednakże z dodatkiem \(\displaystyle{ P(A\cap B)}\) (włączamy wówczas to, co niepotrzebnie wyrzuciliśmy, usuwając wcześniej \(\displaystyle{ B}\))
Zatem?
\(\displaystyle{ P(A\cup B')=1-P(B)+P(A\cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)}\) wyliczymy po przekształceniach znanych zapewne wzorów \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\) oraz \(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')}\)
Podobnie można rozwiązać drugi przykład
Nie ma ich na karcie wzorów, ale nie ma też potrzeby się ich uczyć na pamięć - można je w dość prosty i przyjemny sposób wyprowadzić, stosując tak zwane diagramy Vienna
Wyjaśnię na pierwszym z przykładów, czyli \(\displaystyle{ P(A\cup B')}\)
Całość to \(\displaystyle{ \Omega}\)
Zbiór zaznaczony na czerwono, to \(\displaystyle{ A}\), na szaro \(\displaystyle{ B}\), zaś na różowo \(\displaystyle{ A\cap B}\)
Szukane prawdopodobieństwo jest prawdopodobieństwem odnoszącym się do zbioru zaznaczonego na obrazku poniżej:
Wówczas powinno rzucić się w oczy, iż \(\displaystyle{ P(A\cup B')}\) to prawdopodobieństwo całego zbioru \(\displaystyle{ \Omega}\) (\(\displaystyle{ P(\Omega)=1}\)) za wyjątkiem prawdopodobieństwa \(\displaystyle{ P(B)}\), jednakże z dodatkiem \(\displaystyle{ P(A\cap B)}\) (włączamy wówczas to, co niepotrzebnie wyrzuciliśmy, usuwając wcześniej \(\displaystyle{ B}\))
Zatem?
\(\displaystyle{ P(A\cup B')=1-P(B)+P(A\cap B)}\)
\(\displaystyle{ P(A\cap B)}\) wyliczymy po przekształceniach znanych zapewne wzorów \(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A\cap B)}\) oraz \(\displaystyle{ P(B)=1-P(B')}\)
Podobnie można rozwiązać drugi przykład