1.Przedstawic w postaci trygonometrycznej liczbe zespolona: \(\displaystyle{ -1-i \sqrt{3}}\)
2. Rozwiazac: \(\displaystyle{ (2-2i)^{7}=0}\)
postac trygonometrayczna, rownanie
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
postac trygonometrayczna, rownanie
\(\displaystyle{ z=-1-\sqrt3i \newline
a=-1\newline
b=\sqrt3\newline
|z|=\sqrt{a^2+b^2}\newline
|z|=\sqrt{1+3}=2\newline
cos\alpha=\frac{a}{|z|}\newline
sin\alpha=\frac{b}{|z|}\newline
cos\alpha=\frac{-1}{2} sin\alpha=\frac{-\sqrt3}{2}\newline
=\frac{4}{3}\pi\newline
z=2(cos\frac{4}{3}\pi+isin\frac{4}{3}\pi)}\)
a=-1\newline
b=\sqrt3\newline
|z|=\sqrt{a^2+b^2}\newline
|z|=\sqrt{1+3}=2\newline
cos\alpha=\frac{a}{|z|}\newline
sin\alpha=\frac{b}{|z|}\newline
cos\alpha=\frac{-1}{2} sin\alpha=\frac{-\sqrt3}{2}\newline
=\frac{4}{3}\pi\newline
z=2(cos\frac{4}{3}\pi+isin\frac{4}{3}\pi)}\)
Ostatnio zmieniony 5 sty 2009, o 10:02 przez sea_of_tears, łącznie zmieniany 2 razy.