Oblicz granice

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
gosieniac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 20 sty 2008, o 14:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 23 razy

Oblicz granice

Post autor: gosieniac »

mi to wygląda coś na de L'hospitala ale jakos nie idzie mi to :(

\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{1-x+lnx}{1+cos( \pi *x)}}\)
gosienkaq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 6 lis 2008, o 19:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 2 razy

Oblicz granice

Post autor: gosienkaq »

a mnie to nie wygląda na de L'hospitala bo licznik zdąża do \(\displaystyle{ -\infty}\) a mianownik do 2 więc granicą będzie \(\displaystyle{ -\infty}\) ale mogę się mylić
gosieniac
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 20 sty 2008, o 14:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Podziękował: 23 razy

Oblicz granice

Post autor: gosieniac »

\(\displaystyle{ \frac{-1}{\pi ^{2} }}\)

tak jest w odpowiedzi, ale czemu?:(
ODPOWIEDZ