Oblicz.
- Desmondo
- Użytkownik
- Posty: 90
- Rejestracja: 8 lis 2006, o 19:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jagodnik
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
Oblicz.
Masa 30 kg świeżych grzybów nielicząc wody, to \(\displaystyle{ 30 0,1=3 \ kg}\)
Te 3 kg stanowi 60% masy suchych grzybów.
\(\displaystyle{ 3=0,6x}\)
\(\displaystyle{ x=5 \ kg}\)
Pozostanie 5 kg suszu.
Te 3 kg stanowi 60% masy suchych grzybów.
\(\displaystyle{ 3=0,6x}\)
\(\displaystyle{ x=5 \ kg}\)
Pozostanie 5 kg suszu.
-
- Użytkownik
- Posty: 23223
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3180 razy
Oblicz.
Albo rób tak jak podawałem w poprzednim (co jest zgodne z powyższym).
Swieże to 10% suszu, suszone to 60% suszu, zatem :
\(\displaystyle{ \frac {30 10\%}{x}=60\%}\)
Ps. Jak już wspomniano to pod linkiem nie jest zrobione poprawnie.
Swieże to 10% suszu, suszone to 60% suszu, zatem :
\(\displaystyle{ \frac {30 10\%}{x}=60\%}\)
Ps. Jak już wspomniano to pod linkiem nie jest zrobione poprawnie.